България спечели бронзов медал в отборната надпревара на европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща.

След трудното начало през вчерашния ден, тази вечер момичетата ни играха с пълна сила и изпревариха отбора на Израел, който беше трети във временното класиране.

Българските в състав Невяна Владинова, Катрин Тасева и ансамбъл-девойки (Мария Спасова, Галатея Герова, Биляна Писова, Биляна Везирска и Бояна Гелова) се пребориха като истински лъвици за бронзовото отличие с много силна, стабилна и вдъхновена игра, заявиха от Българската федерация по художествена гимнастика.

С безапелационна игра Невяна Владинова се класира за четирите финала на уредите. Шампионката на България показа много оригиналност, риск и изящество. Тази вечер тя получи втора по сила оценка на лента и трета на бухалки.

След като вчера Катрин Тасева допусна грешка при най-силното си съчетание - на топка, днес игра смело, с изключителна артистичност и пластика. Тя получи трета по сила оценка на лента и ще играе на финала. Утре ще я видим и във финала на обръч. На топка и бухалки тя остана на крачка от финалите, като се класира девета на двата уреда.

Снимка 294931

Източник: БФХГ

Ансамбълът ни при девойките игра много стабилно, с което допринесе за спечелването на бронзовите медали. Вчера момичетата допуснаха грешка в самия край на съчетанието си с бухалки и това им донесе разочарование и сълзи. Днес те представиха шампионски красивото си съчетание - едно от редките изключения на композиция с дълбок смисъл и послание в тази възрастова категория.

Те също ще участват във финалите утре.

Българският отбор събра общо 170.300 точки от десетте изиграни съчетания на индивидуалните ни представителки и ансамбъла. Преди нас са отборите на Русия със сбор от 182.175 и Беларус - 171.450.

При жените индивидуално Невяна Владинова е с трети по сила резултат от четирите уреда, а Катрин Тасева е седма.

Това европейско първенство обаче се провежда по нов регламент и няма да бъдат дадени награди за многобой. Класирането е само отборно и се играят финали на отделните уреди. Във финалите участват осемте гимнастички с най-високи резултати на съответния уред при изиграването за отборното класиране, което е и квалификация за шампионата на уредите. На финал играят и осемте най-високо класирани девически ансамбъла.

Тук не участват ансамбли в категория жени.