Правителствата на България, Сърбия, Румъния и Гърция изразиха категоричната си подкрепа за обща кандидатура на четирите страни за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Това съобщиха пред медиите в Сърбия министърът на младежта и спорта Красен Кралев, сръбският му колега Ваня Удовичич, румънският министър на младежта и спорта Богдан Константин Матей и заместник-министърът на спорта на Гърция Георгос Василиадис.

Mинистър Кралев коментира, че общата кандидатура на четирите държави е много важен политически знак за целия свят. По думите му, по този начин даваме заявка, че четирите държави са готови като едно семейство да защитават интересите си.

"С общата си кандидатура балканските народи показват, че искат да живеят в приятелски взаимоотношения и да работят заедно за политическото и икономическото развитие на региона. България ще вложи цялата си енергия за осъществяване на проекта" - увери българският министър.

Кандидатурата ни за Световното по футбол през 2030-а била съвсем реална

Кандидатурата ни за Световното по футбол през 2030-а била съвсем реална

Властта мечтаела и се стремяла към върха

Георгос Василиадис подкрепи кандидатурата от името на гръцкото правителство. Според него това е шанс за популяризиране на региона.

"Така можем да покажем, че балканските страни са важен регион в Европа", посочи той.

Василиадис коментира, че е разбрал от българския спортен министър, че България, Сърбия и Румъния участват заедно в домакинството на Европейското първенство по волейбол за жени през 2021. Той изрази желание Гърция също да се включи в организацията и провеждането на шампионата, като пое ангажимент да разговоря с останалите членове на гръцкото правителство.

Домакинът на срещата - сръбският министър на младежта и спорта Ваня Удовичич, заяви категорична подкрепа от страна на сръбската държава за общата кандидатура на четирите страни за Мондиал 2030.

Богдан Константин Матей на свой ред изрази подкрепата на Румъния за проекта. Той коментира, че е нужен сериозен анализ и подготовка за общата кандидатура.

"Въпреки че ни предстои много работа, аз съм оптимист", посочи румънският спортен министър.

След края на брифинга започна официална работна среща, в която участват Кралев, Удовичич, Василиадис, Матей и представителите на футболните федерации на четирите държави.

Започват консултациите за балканската кандидатура за Мондиал 2030 г.
Обновена

Започват консултациите за балканската кандидатура за Мондиал 2030 г.

Между спортните министри на България, Гърция, Румъния и Сърбия