През това лято България предстои да дебютира на Европейското първенство по баскетбол за студенти, което ще се проведе в полския град Познан. Както вече е известно представител на нашата страна ще бъде шампионът УНСС, като съставът на Спас Ставрев влиза в историята като първият български представител на подобен форум.

Студентският Евробаскет бива организиран от Европейската спортна асоциация и вече има 9 издания зад гърба си. При мъжете сред най-постоянно участващите отбори са тези на Университета Любляна, турските Бахчешехир и Истанбул Бигли, португалският Университет Авейро, както и литовският Витаутас Магнус.

През 2009 година на първенството в Хераклион, Гърция тимът на Университета Любляна надигра руския ЕНГЕКОН Череповец със 100:94. За третото място турският Бахчешехир се наложи трудно над кипърския Университет Фредерик с 67:65.

УНСС започва битката в групите на 19 юли, като в три последователни мача българите ще трябва да се преборят за място на четвъртфиналите. Турнирът приключва на 25 юли, когато ще бъдат изиграни малкия и същинския финали.

Шампиони при мъжете през последните 5 години:

2005 - Bahcesehir University/Горжов Виелкополски, Полша

2006 - Vytautas Magnus University/ Гимараеш, Португалия

2007 - Vytautas Magnus University/Женева, Швейцария

2008 - Vytautas Magnus University/ Нови Сад, Сърбия

2009 - University of Ljubljana/Хераклион, Гърция

2010?