Селекционерът на националния отбор Станимир Стоилов разкри, че Валери Божинов и Ивелин Попов ще водят атаката на България в контролата срещу Белгия на 19 май в Брюксел. Божинов и Попов ще имат трудната задача да запълнят празнината в нападението, оставена след отказването на Димитър Бербатов от националния отбор.

"Ще играем в схема 4-4-2 в двете контроли, но в квалификациите схемата може да се промени в 4-3-3, особено ако Мартин Петров е здрав и се завърне в отбора. На този етап мисля да започна с Божинов и Попов в атака. От Божинов очаквам много повече от това, което е дал досега за националния отбор. Той намери себе си в Парма и сега очакванията към него са големи", каза Станимир Стоилов на пресконференция в Царско село.

В отбора няма здравословни проблеми. Преди брифинга на Стоилов националите направиха първа тренировка на комплекс Царско село преди контролите с Белгия на 19-и и Южна Африка на 24-и май. В заниманието се включиха 12 полеви играчи и двамата вратари.

От тренировката липсваха Живко Миланов, Стилиян Петров, Чавдар Янков, Велизар Димитров и Валери Божинов, които ще се присъединят по-късно към отбора. Станимир Стоилов потвърди намерението си да повери капитанската лента на Стилиян Петров. Селекционерът обаче планира разговор с халфа на Астън Вила относно неговите взаимоотношения с медиите. Както е известно, Петров не говори с репортери от известно време.

"Моето решение е Стилиян Петров да бъде капитан. Мисля, че той като футболист, като лидер си е заслужил да бъде капитан. Трябва да разговарям с него относно общуването с медиите, за да има нормална комуникация. Факт е, че трябва да има комуникация между националния отбор и медиите", каза Стоилов.

Селекционерът за пореден път изтъкна, че големите проблеми в националния отбор са свързани в играта в защита. "Имаме проблеми в линията на защита - допускаме елементарни голове и трябва да изчистим грешките там. Срещу Белгия и Южна Африка ще имаме възможности да поработим в тази насока", каза Стоилов. Той е разузнал първия съперник в контролите Белгия, а за Южна Африка смята да потърси съдействие от Христо Стоичков, който бе треньор на местния Мамелади Съндаунс до преди два месеца.

"Отборът на Белгия познавам изключително добре. Доста сериозен отбор, млади играчи, играят в сериозни клубове. Футболът там започва да се възражда. Контролата с РЮА се организира в последната седмица и не съм много запознат с този отбор, но в оставащите дни ще се запознаем и с тях. Ще говоря със Стоичков за състоянието на Южна Африка. Той може да съдейства да получим запис от техни мачове", каза Станимир Стоилов.