Бразилия и Португалия завършиха наравно в зрелищен мач, в който липсваха само головете. Поделените точки означават на практика, че "селесао" запазва челното място в групата (7 точки), а европейците се класират за 1/8-финалите като втори отбор (5 точки). Единият от двата тима най-вероятно ще се изправи срещу Испания в следващата фаза.

Латиноамериканците започнаха по-добре и създадоха по-чистите положения през първата част. най-близо до гола играчите на Дунга бяха в 30-ата минута. когато удар на Нилмар от чиста позиция срещна гредата зад Едуардо. малко по-късно и Луиш Фабиано бе близо до попадение, но не успя да отправи достатъчно точен удар с глава след центрирането на Майкон.

След почивката португалците се поуспокоиха и на свой ред показаха, че не са беззъби в нападение. Европейците трябва най-много да съжаляват за положението, което им се откри след час игра. Роналдо навлезе на скорост в полето на Бразилия и навърза двама играчи на "селесао". Все пак  Лусио се опита да поправи грешката си и падайки,  успя да му изчисти топката, но тя попадна право у останалия сам срещу Сезар Мейрелеш. Последният обаче стреля разочароващо в аут.

В последните двайсетина минути играта се поуспокои, макар че и двата отбора се опитаха да спечелят мача. В последните секунди удар на бразилската резерва Рамиреш за малко не изненада Едуардо, но вратарят спаси.