Международната федерация по волейбол ФИВБ обяви, че съдомакини на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. ще бъдат България и Италия.  

Световното по волейбол за първи път в историята ще се проведе в повече от една държава.

Обявявайки новината в централата на ФИВБ в Лозана, шефът на световния волейбол д-р Ари Граса заяви: „Това е повратен момент за ФИВБ и международния волейбол. За първи път две държави ще организират Световно първенство. Ние сме много впечатлени от сътрудничеството между двете страни досега.”

Припомняме, България и Италия бяха домакини на наскоро приключилото Европейско първенство, като срещите от решителната фаза се проведоха у нас, включително финалът. България стигна до полуфинал и зае четвъртото място.

 „Доволни сме, че Световното първенство ще се състои в две държави с дълга традиция във волейбола – полуфиналите и финалите ще се състоят в Италия. Сигурен съм, че Италия и България, които и двете вече са организирали световни първенства (България е домакин през 1970-а, б. р.), ще организират запомнящо се състезание през 2018 г., в същата година Япония ще бъде домакин на Световното първенство за жени”, допълни Ари Граса.

Световното първенство през 2018 г. ще бъде 19-ото издание на турнира. През 2014 г., когато домакин беше Полша, в 103 мача са присъствали рекордните повече от 500 хил. души.