Разгеле! След толкова месеци на празни обещания, че ще играе важна част от отбора и не знам си още какво, мениджърът на Манчестър Юнайтед Алекс Фъргюсън най-накрая изплю камъчето и призна: Димитър Бербатов си тръгва. Новина бе очевидна отдавна, но най-после получи и потвърждение, при това от точният човек.

И какво излиза - каквото й да правеше Бербатов на терена, а й извън него, не беше достатъчно за железния Фъргюсън. Ще попитате защо извън терена? Казвам веднага - замислете се само колко от предишните футболисти, които са били голмайстори на отбора, както Бербатов миналата година, щяха да показват толкова огромен респект към сър Алекс, когато дори не попадат в групата? Колко?! Някак си не мога да си представяКристиано Роналдо да стане голмайстор на Юнайтед и в същия сезон да не попадне в групата за финала на Шампионската лига. Или пък Рууд Ван Нистелрой. Или пък Карлос Тевес. Или пък който и да е. Всеки в ситуацията на Бербатов би напуснал „Олд Трафорд" още на другия ден. Както по ирония на съдбата го направиха всички от по-горе изброените. Кой по собствено желание, кой не, но това е друга тема.

Бербатов обаче е друг, той винаги е бил друг. Митко намери начин да преглътне всичкото унижение и меко казано непрофесионално отношение към себе си, стисна зъби и не си позволи нито за миг да нападне своя мениджър. Въпреки, че имаше десетки, стотици, дори хиляди основания да го направи. Бербо не пророни и дума и продължи да тренира, да се подготвя с надеждата, че ще играе в следващия мач, а в последно време с надеждата, че поне ще попадне в групата.

Интересна е и аргументацията на Фъргюсън - Бербатов не пасвал на игровия стил на отбора. Юнайтед щели да играят с бързи нападатели стил Руни, Чичарито и Уелбек, които могат да разрушат всяка една защита на контраатака. Пълен смях! Ами те Юнайтед играха с т.нар. „бързи" нападатели и когато платиха 30 милиона за нашия Бербатов. Ако някой не се сеща веднага му припомням  - тогава в отбора бяха Руни, Роналдо и Тевес!Така че „бързия" стил на Юнайтед няма да е от другия сезон, той е един и същ от години насам и това в никакъв случай не е основната причина за раздялата с Бербатов. Каквато и да е тя обаче едва ли някога ще я разберем, а и едва ли има значение.

Важното е, че светът не свършва с Манчестър Юнайтед, нещо повече - кариерата на един футболист на свършва с Манчестър Юнайтед! Митко е на възраст, на която все още е апетитна хапка за редица отбори. Та нима колоси като Ювентус и Милан примерно биха били крачка назад за Бербатов?! Или пък ще бъде „пагубно", ако Митко стане част от „проекта ПСЖ", където се наливат милиони и където вече има доста сериозна основа. Или пък ще бъде ужасяваща трагедия, ако Бербо премине в един симпатичен отбор с атакуващ стил като Валенсия например, където със сигурност ще бъде оценен качествено!

Единственото, за което Митко трябва да съжалява е решението да остане на „Олд Трафорд" до края на договора си. Мнозина, да не кажа всички, щяха да си тръгнат след финала срещу Барса на „Уембли". И мнозината щяха да бъдат прави за себе си. Бербатов обаче отдавна не е като другите. Впрочем, той никога не е бил.