Роджър Федерер започна с победа участието си в Откритото първенство по тенис на САЩ. Рано тази сутрин швейцарецът се наложи с 6:4, 6:3, 6:2 над колумбиеца Сантяго Хиралдо. „ФедЕкспрес" не бе особено убедителен през първите два сета, но в третия се разигра и не остави никакъв шанс на съперника.

Победата бе 224-та за Федерер в турнири от Големия шлем, като по този показател той изравни легендата Андре Агаси на второто място. Лидер с 9 победи в повече е друг американец - Джими Конърс.

Следващият съперник пред Федерер на „Флашинг Медоуз" ще бъде Дуди Села, който изненадващо обърна от 0:2 до 3:2 сета бразилеца Томас Белучи.

Въпреки победата Федерер не остана доволен от състоянието на кортовете в Ню Йорк, които според него са идентични с тези в Мелбърн, където се провежда Australian Open.

„Кортовете са бавни, много си приличат с тези в Мелбърн. Според мен това не е добре, защото всички турнири от Големия шлем станаха еднакви. Тенисът не печели от подобно нещо", коментира Федерер на пресконференция след победата си.

Много труден старт в Ню Йорк записа шампионката от преди 5 години Мария Шарапова. Рускинята изоставаше със сет и пробив в двубоя си с Хедър Уотсън (Великобритания, №102 в WTA), но в крайна сметка стигна до пълен обрат - 3:6, 7:5, 6:3 след повече от два часа и половина игра.

„Знаех, че мога да я победя. Просто трябваше да си го повтарям от самото начало на двубоя", коментира рускинята, която е сред големите фаворити за трофея и през този сезон.