Роджър Федерер спечели за рекорден седми път титлата от Уимбълдън. На финала на турнира швейцарецът се наложи с 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 над фаворит №1 на публиката Анди Мъри. Срещата бе изключително равностойна в първите два сета, в които Федерер и Мъри се редуваха да влизат в серии. През третия и четвъртия сет обаче швейцарецът показа невероятната си класа и заслужено се поздрави с успеха.

Победата тази вечер има двойна цена за Роджър Федерер, който от понеделник ще се завърне официално и на върха на ранглистата. По този начин швейцарецът ще задмине постижението на Пийт Сампрас от най-много седмици като №1 в света (286). Нещо повече, Федерер вече застигна Сампрас по титли от Уимбълдън, като двамата имат по 7.

За Великобритания „голямото чакане" продължава. През последните два дни всички на Острова се подготвяха за исторически триумф, който обаче така и не се случи. Последният местен представител, който спечели титлата е Фред Пери през 1936-та година!

За Анди Мъри това беше първи финал на Уимбълдън и общо 4-ти в турнир от Големия шлем. Любопитното е, че той и неговият треньор Иван Лендъл са единствените в Оупън ерата, които губят първите си 4 финала в Шлема.

„Много ми е трудно да кажа каквото и да било", сподели след двубоя разплаканият Мъри. „Преди всичко искам да поздравя Федерер, който игра добре през целия турнир. Благодаря на всички в моя щаб, както и на тази великолепна публика", каза още Мъри.

„Анди заслужава да спечели своята титла от Големия шлем", коментира от своя страна новият шампион Федерер. „Аз показах страхотен тенис през последните две седмици и съм щастлив, че отново държа титлата в ръцете си. Чувството е невероятно", каза още Федерер.