Родината на футбола може да е Англия, но през годините Германия е нацията, която успява да извлече най-много позитиви от тази игра. Няма как да е друго яче, след като говорим за колективен спорт, където 11-те в „черно-бели" екипи могат нагледно да покажат какво се казва немска дисциплина и непобедим дух. Звучи клиширано, но е напълно вярно.

Като трикратен европейски първенец, Бундестимът се превръща в основен фаворит за всеки футболен форум на Стария континент.

Любопитен факт е, че германският национален отбор става европейски шампион в първото си участие през 1972-ра година в Белгия. 8 години по-късно отново германското знаме е най-високо, този път на шампионата в Италия. За последно Германия триумфира на „Уембли" в Англия през 1996-та. Тогава във финала, воденият от Берти Фогс тим обръща Чехия до 2:1 с два гола на резервата Оливер Бирхоф. Второто попадение на нападателя е в първото продължение на двубоя и дойде при правилото за „Златен гол" (бел.ред. продълженията не се доиграват, който вкара първи печели).

От тогава насам обаче Германия не може да вземе златен медал, нито на европейски, нито на световни финали, въпреки че записа на сметката си няколко финала и полуфинала.

На първенството в Полша и Украйна, Германия попадна в най-тежката група - „Б", където са още представителните отбори на Португалия, Холандия и Дания.

Селекционерът - Йоаким „Йоги" Льов

Първият си допир с представителния тим на Германия Льов регистрира през 2004-та година. Тогава специалистът е част от щаба на Юрген Клинсман, върху чийто рамене пада отговорността да бъде селекционер на Германия. Към двамата има огромни очаквания и надежди, тъй като предишното ръководство се бе провалило с гръм и трясък на Евро 2004, където Маншафта отпада още в груповата фаза.

 

И тандемът Клинсман - Льов наистина постига желаните резултати. На Мондиала през 2006-та Германия достига до полуфинал, където губи след продължения от бъдещия шампион Италия. Въпреки, че за германците всичко друго, освен златен медал е провал, този форум вдъхва огромна надежда на феновете на Бундестима. Причината - изключително атакуващия и приятен за окото футбол, който Германия показва.

Работата на Йоги Льов не остава незабелязана и малко след Мондиала той е обявен за новия селекционер на Германия! Льов класира с лекота тима на Евро 2008, където достига до финал. В спора за златото обаче Клозе и компания губят от Испания, която открива своето златно футболно поколение.

Две години по-късно картината се повтаря и на световните финали в РЮА. Тогава, само че на фаза полуфинал, съдбата отново събира Испания и Германия и иберийците отново печелят с 1:0. В Германия обаче са наясно, че в тима се работи правилно и позицията на Йоги Льов изобщо не се дискутира.

Селекционерът пък затвърждава добрата си работа с квалификациите за Евро 2012, като записва 10 победи от 10 мача. Напълно очаквано германската футболна федерация побърза да си осигури Льов и му предложи договор до 2014-та, който той подписа без да се замисли.

Откритият и резултатен футбол, който селекционерът налага, се хареса и на клубния президент на Реал Мадрид - Флорентино Перес. През изминалия сезон медиите в Испания нееднократно тръбяха, че при раздяла с Жозе Моуриньо, строителният бос Перес ще докара на „Сантяго Бернабеу" Йоаким Льов. Кой знае, може един ден именно Йоги да стане „новия Специален" за Реал...

Лидерът на тима - Месут Йозил

 

Говорейки за Реал и Льов, няма как да пропуснем Месут Йозил. Етническият турчин се превърна в световна звезда по малко куриозен начин.

Дни преди Мондиал 2010, капитанът и лидер на германците тогава Михаел Балак получи тежка контузия и отпадна от сметките на Льов. Това принуди селекционера да гласува доверие в стартовия състав на Йозил, който пък от своя страна направи фурор на първенството.

Не случайно левичарят стана един от първите трансфери на Моуриньо в Реал. За 2 години на „Бернабеу" Йозил не само е твърд титуляр и организира играта на „Белия балет", но според самия Моуриньо е въпрос на време да вземе и Златната топка!

Когато говорим за лидер, в никакъв случай не трябва да подминаваме и Мирослав Клозе. „Старата лисица" има изключителен усет към гола и винаги е на точното място в точното време. Макар и вече на 33 години, Клозе също не трябва да бъде подценяван.

 

Опитът на нападателя на Лацио може да се окаже безценен в даден момент за Бундестима.

Може би именно поста на централен нападател е „най-проблемният" за Льов, тъй като освен Клозе, сериозен фаворит за тази позиция е и Марио Гомес, който през последните два сезона бележи гол след гол за Байерн и заради когото в интерес на истината Клозе загуби мястото си на „Алианц Арена".

И двамата са големи играчи, но до момента Гомес така и не може да се отпуши във важните мачове, както за Байерн, така и за Германия, което накланя леко везните в полза на ветерана.

Внимавайте за...Марио Гьотце

19-годишният плеймейкър определено не изигра най-силния си сезон с екипа на Борусия (Дортмунд). Причината обаче не е свързана със слаба форма или проблеми извън терена, а с честите контузии, които не позволиха на Гьотце да разгърне огромния си потенциал.

 

Добрата новина за Льов обаче е, че Гьотце тренира на пълни обороти и ще бъде в готовност да изиграе страхотен турнир в Полша и Украйна.

Не рядко сме ставали свидетели, как футболисти, които поради една или друга причина не са играли във всички двубои на клубния си отбор през сезона, както Гьотце, влизат в подобен голям форум свежи и разгръщат потенциала си. Защо да не се случи същото и с Гьотце?!

Потенциален червен картон

За разлика от повечето от другите отбори, в състава на Бундестима няма „класическо ренде". Фактът, че германците са изключително дисциплиниран тим прави почти невъзможно да се прогнозира кой може да издъни усилията на съотборниците си в напечен момент. Ако трябва все пак да се назове конкретно име, то поне на хартия потенциално опасни играчи са Бадщубер и Кедира, най-малкото заради ключовите позиции, на които играят.

Докъде ще стигне тимът...потенциален шампион!

Както отбелязахме в началото - няма футболен форум, на който германският национален отбор да не е фаворит и да не се бори за златен медал. Евро 2012 няма да направи изключение!

 

Прави впечатление, че в момента селекционерът Йоаким Льова разполага с група, с преобладаващи млади и талантливи футболисти. Бадщубер, Боатенг, Йозил, Кроос, Гьотце, Мюлер, Ройс, Марин...списъкът продължава почти до безкрай. Подобно на Испания от 2008-ма, при успех Бундестима може навлезе в тотално нов период от развитието си.

Определено бъдещето е на страната на Германия, въпросът е само кога!  Като прибавим към „младата кръв" опитни бойци като Ноер, Лам, Швайнщайгер, Гомес, Подолски и Клозе, то отговорът на въпроса може да бъде положителен още след няколко седмици.