Продължават кражбите в блока на българските спортисти в Рио. За това алармира ръководството на българската олимпийска делегация, като за пореден път изразява тревогата и възмущението си.

В изявлението си до медиите от делегацията разясняват за възникнала вчера ситуация в жилищния блок на българите.

Малко преди 10 часа сутринта двамата състезатели по гребане Георги Божилов и Кристиян Василев отказали апартаментът им да бъде почистван от обслужващия персонал на олимпийското село, ако не бъдат надзиравани. Желанието им било продиктувано от факта, че предния ден от стаите им изчезнали лични вещи.

Двамата спортисти излизали, когато четири чистачки се опитали да влязат без съгласие в апартамента им. Предишните дни изчезнали както техни вещи, така и вещи на техни колеги. Става въпрос за мобилни телефони, таблети и други. След като отказали почистване, чистачките продължили да настояват. Това принудило двамата гребци да им препречат пътя и да ги подканят да излязат, за да могат да затворят вратата, тъй като излизат.  

Малко по-късно една от жените се оплакала до администрацията на блока, че станала обект на агресия. От българската делегация са категорични, че това не отговаря на истината. Ръководството на Българската олимпийска делегация намира за крайно неуместно и спекулативно подобно поведение от страна на обслужващия персонал, като се има предвид, че има постоянна опасност от кражби и желанието на спортистите да не бъдат притеснявани.

В изявлението се напомня, че шефовете на българската мисия в Рио вече няколко пъти са подавали жалби за откраднати вещи на български спортисти, треньори и официални лица от делегацията. Вещите изчезвали точно по време на почистване на стаите им в олимпийското село. Досега оплакванията останали без резултат.

Поради тази причина повечето от българските спортисти отказват чужди лица, особено от почистващия персонал, да влизат в апартаментите им. За това вчера е изпратен официален сигнал до координатора за България на Олимпийските игри в Рио.