Не се чувствам виновна, не съм направила нищо лошо. Аз с нищо не им застрашавам медалите. Абсурдно е да започна да бягам за призово класиране. Знам си възможностите. Така българската атлетка Силвия Дънекова коментира пред БНТ скандала с положителната си допинг проба в Рио.

„Не вярвам резултатът да е различен, защото по този начин те сами ще се компрометират. WADA (бел. ред. World Anti-Doping Agency – Световна антидопингова агенция) сякаш работи за унищожаването на спорта, а не за предпазването на спортистите. Никой не е застрахован. Тези методи на анализ са такива, че дори и баща ми да дойде да даде проба и неговата ще е положителна”, коментира атлетката, цитирана от topsport.bg.

Българска лекоатлетка е с положителна допинг проба в Рио
Обновена

Българска лекоатлетка е с положителна допинг проба в Рио

Силвия Дънекова, национална рекордьорка в бягането на 3000 м...

В WADA са напълно наясно, че ние няма как да се защитим, каза още Дънекова. Тя изрази надеждата си, че тази затворена врата ще й отвори други. „Имах намерение да се откажа от спорта след тази олимпиада. Не напълно, но поне да бягам на по-малко състезания. Сега те ми помогнаха да се откажа напълно”, обяви спортистката.

Очаквам да се излее много помия върху мен. Мога да кажа на всеки критик - покрийте си нормативите, играйте по правилата на WADA и тогава ме съдете", каза още Дънекова.

От своя страна министърът на спорта Красен Кралев определи казуса като срамно петно за българския спорт. Пред камерата на националната телевизия той сподели недоумението си защо спортист, който няма никакъв шанс за медал в дисциплината си, рискува и взима забранени препарати. 

Кралев подчерта, че многократно са тествали всички атлети и до един били чисти. Преди отиването в Рио Дънекова също е била тествана и резултатът е бил отрицателен.

След два дни пробата била проверена и тогава се появила субстанцията, която предизвикала притеснение.

Министърът посочи, че не вижда логиката каква е, защото лекоатлетката не била от хората, които имали шансове за медали.

По думите му проблемът е, че без никаква причина върху България се лепва петно, което той не вижда с какво сме заслужили. „Няма никакъв смисъл да се опитваш да надхитряваш допинг полицаите в тези условия”, коментира още министърът.