С много ритми и цветове, взрив от емоции и послания към света започнаха XXXI Летни Олимпийски игри, с почти 4-часов спектакъл на знаменития стадион „Маракана” в Рио де Жанейро.  

Олимпийският огън пламна в сърцето на движеща се триизмерна инсталация, надминаваща по креативност и красота всичко, което  досега е виждано в олимпийската история.
Той  беше запален от маратонеца Вандерлей Кордейру, носител на бронзов медал от игрите в Атина през 2004 г.  

Игрите бяха открити от действащия  президент на Бразилия Мишел Темер и председателя на МОК Томас Бах.

Бах поздрави бразилците за това, че преодолели трудностите в подготовката за Олимпиадата.

По думите му, въпреки че живеем в свят, в който егоизмът заема все по-голяма територия, спортистите се състезават и живеят рамо до рамо, в общо олимпийско село.

С особена топлота той приветства отбора на бежанците – за първи път такъв отбор ще се състезава на олимпийски игри. Бах подчерта, че с изявите си те ще въдхнат надежда на много други хора по света със сходна съдба.               

Химнът на Бразилия в началото на церемонията беше изпълнен в необичаен аранжимент – с акустична китара и затрогващия глас на Паулиньо да Виола.

В спектакъла се видяха послания за опазването на природата, умението да живеем заедно със сходствата и различията си, да споделяме радостта, приятелството, обичта помежду си.       

В началото беше представена появата на живота на нашата планета, зараждането на уникалната природа на Бразилия и връзката й с коренното индианско население. Последваха картини за идването на другите етноси на континента – европейци, африканци, азиатци. Чрез мултимедия и подвижни конструкции „израснаха” бразилските градове.   

Бяха пресъздадени ключови елементи от историята и бита – колонизацията, робството, плантациите, кафето, златото.

Над стадиона се издигна макет на самолета на пионера на световната авиация – бразилеца Алберто Сантос Дюмон.

На фона на сменящите се картини дойде предупреждението – напредъкът на човешката цивилизация може да е гибелен за природата. Организаторите показаха кадри със земните градове, които ще бъдат погълнати от световния океан, ако температурата на планетата се повиши с 4 градуса.  

В спектакъла беше представена  бразилската култура, включително музиката на гетата.    

Сред най-живописните фрагменти от церемонията се открои преминаването на 12-те най-известни школи по самба в Бразилия с карнавални костюми.

205 олимпийски делегации дефилираха пред многохилядната публика в ритъма на самбата. 
Всеки знаменосец беше придружават от дете, носещо растение, характерно за местната флора. На 11–те хиляди спортисти бяха раздадени семенца от различни растителни видове, които те засадиха в контейнери с пръст. След време растенията ще пораснат в олимпийска гора - символ не само на Игрите в Рио, но и на грижата за общия ни дом – Земята.    

Начело на българския тим дефилираше Ивет Лалова, която носеше националния флаг.  

Традиционната олимпийска клетва  на спортистите беше произнесена от ветроходеца Робърт Шейт, който обеща от тяхно име спортсменстки дух „в прослава на спорта и за честта на техните отбори”.

Олимпийският флаг беше внесен на стадиона под звуците на олимпийски химн, изпълнен от 40 деца.    

Церемонията по откриването е дело на бразилския кинорежисьор Фернанду Мейрелиш.