Има българин сред лекарите, спасили датската футболна звезда Кристиан Ериксен, който колабира по време на вчерашния мач между Дания и Финландия от европейското първенство.

Това разкри бившият капитан на "Лудогорец" Светослав Дяков в профила си във Фейсбук.

Оказа се, че датският футболист е получил сърдечен арест и без навременна помощ животът му нямаше да бъде спасен.Сред медиците, които го върнаха към живота, е и българският лекар д-р Валентин Великов.

Дяков изказва възхищението си от реакцията на съотборниците на Ериксен и от лекарите.

"Вчера видяхме най-ужасяващото нещо във футбола, а веднага след това станахме свидетели на най-красивите неща в живота! "Семейството" Дания с жив щит пази своя другар от шокиращи снимки и камери, успокояващите съпругата на Кристиан титани, невероятната реакция на всички замесени в мача (съдия, съотборници, съперници, фенове), сълзите и молитвите на милиони хора дадоха сили на боеца Ериксен да не се предава и да се върне към живота! Урок по човечност, уважение и съпричастност! Нека помним лекцията, която ни бе изнесена!" - пише той.

"Но истинските герои са хората от най-великата според мен професия - докторите! Със своя професионализъм и спокойствие те върнаха човека от оня свят, те обърнаха сълзите от болка в радост! И съм горд, че и един българин беше там - големият Доктор Валентин Великов!" - споделя Светослав Дяков.

Според лекаря на датския национален отбор Мортен Боесен, състоянието на Кристиан Ериксен вече е отлично. Днес селекционерът на Дания - Каспер Хюлмланд, съобщи, че Ериксен дори е изразил желание да започва тренировки.