Един от най-популярните баскетболисти в света Коби Брайънт изигра последния си мач в НБА. На 37 години той реши да прекрати състезателната си кариера, съобщава Топспорт.

Неговият Лос Анджелис Лейкърс победи при домакинството си в среща от редовния сезон Юта Джаз със 101:96. Както и през цялата си кариера Коби беше на висота и тази нощ. Той вкара 60 точки и постави рекорд по резултатност в един мач през настоящия сезон. Така лидерът на "езерняците" е вкарвал по 40 и повече точки на всеки един от отборите в НБА.

Легендарният играч Меджик Джонсън написа в „Туитър”: „Коби Брайънт отбеляза 60 точки в последната си среща - най-доброто финално представяне, което някога съм виждал в спортовете”.

Брайънт чупи и други рекорди – най-възрастният играч, който нанизва повече от 50 точки в една игра, за последно Майкъл Джордан през 2001 година, и най-възрастният играч с 60 точки.

Не мога да повярвам колко бързо минаха 20 години. Обичам ви хора... Mamba out”, каза самият Коби в края на мача и благодари на феновете, съотборниците и семейството си.

Брайънт беше избран под № 13 в драфта в НБА през 1996 г. от Шарлот Хорнетс, като стана първият в историята на лигата защитник влязъл в нея направо от училищната скамейка. Веднага след приключването на процедурата по драфта, той премина в Лейкърс, каквото беше предварителното споразумение между двата клуба.

Всички 20 сезона в професионалната си кариера Коби изкара в състава на Лос Анджелис Лейкърс. С отбора той стана петкратен шампион на НБА (2000, 2001, 2002, 2009, 2010). Баскетболистът взе участие 18 поредни години в "Мача на звездите", като четири пъти беше определян за най-полезен играч в тези срещи.

Със САЩ е двукратен олимпийски шампион през 2008 и 2012 г.

През 20-годишната си кариера той е заработил 303 милиона долара, според портала Basketballinsider.