Лионел Меси, Андрес Иниеста и Кристиано Роналдо ще спорят за най-престижното индивидуално отличие във футбола - „Златната топка", която се дава от „Франс Футбол" и ФИФА. Това стана ясно след преброените резултати от гласуването между журналисти, треньори и капитани на национални отбори.

Името на новия победител ще бъде обявено на 7-и януари на бляскава церемония в Цюрих. Головата машина на Барселона Лионел Меси може да стане първият футболист в историята, който печели отличието 4-и пъти. До момента нисичкият аржентинец има 3 „Златни топки" във витрината си, спечелени през последните 3 години.

Съотборникът на Меси - Андрес Иниеста пък може да спечели наградата за първи път. Полузащитникът бе близо доотличието през 2010-а, когато вкара победния гол на финала на световното първенство по футбол, но в крайна сметка бе изпреварен от Меси.

Хегемонията на Барселона в класацията може да развали Кристиано Роналдо. Португалецът стана голмайстор на „Кралския клуб" и бе с основна заслуга за спечелената титла. През лятото Роналдо стигна до полуфинал на Евро 2012, което бе спечелено в последствие от Испания на Андрес Иниеста.

Сред треньорите също няма изненади. Тримата номинирани са Висенте Дел Боске, Хосеп Гуардиола и Жозе Моуриньо.

Станаха ясни и тримата футболисти, които ще спорят за наградата „Пушкаш", която се връчва за най-красив гол за сезона. Това са Радамел Фалкао (Атлетико Мадрид - Америка Кали), Неймар (Сантос - Интернасионал) и Мирослав Щох (Фенербахче - Генчлербирлиги).