Мондиал 2014 официално е открит, въпреки поредните сблъсъци и закани на протестиращи той да не се състои изобщо.

Началото на първенството в Бразилия бе белязано от ефектна хореография, която представи културните и исторически особености на страната доманин.

Въпреки, че откриването продължи едва 25 минути, с невероятно шоу домакините впечатлиха не само присъстващите на стадиона в "Сао Паоло", но и целия свят, който нетърпеливо очакваше форума... през последните четири години. Бразилия даде всичко от себе си, за да покаже културата си на останалия свят.

Трите основни момента бяха символните неща за Бразилия - хората, природата и естествено, футболът. Всички по трибуните видяха бразилската страст и емоция, като световноизвестни звезди допълниха преживяването. Церемонията беше наслада за всеки, който я наблюдава от всяко кътче на света. Впечатляваща беше и огромната светеща топка в центъра на терена с повече от 90 хиляди лампички, която изписа "Добре дошли" на езиците на всичките 32 държави, участнички в най-великия футболен форум.

Събитието започна с хора на кокили, които символизираха араукария - специално дърво, което е характерно за бразилската природа. Като цяло първата част представи растенията на Бразилия и природата амазонските гори. В ефирен танц "растенията" кръжаха на сцената, а огромната топка в центъра променяше цвета си, за да подсили красотата и ефекта. В един момент се появи и кану с малък индианец от племе от района на Сао Паоло.

Втората част на шоуто символизира бразилския народ с неговото разнообразие, колорит, страст и танците, които имат. Започна с инструмента "реко-реко", който се използва в самбата. Сцената се изпълни с танцьори, които нажежиха обстановката с ритмите на танца от всеки район на Бразилия. Красиво и много екзотично изглеждаше всеки един танц, представен от танцьорите на сцената в Сао Паоло, а топката по средата на терена светеше в карнавални цветове, като всеки път сякаш гълташе актьорите на сцената, за да се премине към следващата част.

Третата част представи едно от най-големите богатства на Бразилия - футболът. Деца,облечени като съдии и акробати в костюми на футболни топки изпълниха сцената. Деца, облечени в екипите на всичките 32 държави участнички се появиха на сцената като показаха завидни умения с топки. Последно на сцената влезе и бразилския флаг, а топката по средата се превърна в официалната топка за мачовете на Мондиала.

В кулминацията на празненството се превърна изпълнението на Дженифър Лопес, която изпълни официалния химн на Мондиала „We Are One".

Точно в 23,00 часа пък ще бъде дадено началото на футболния маратон. Един срещу друг излизат домакините от Бразилия и отбора на Хърватия.