Испанецът Рафаел Надал е на прага да изравни постижението на легендарния швед Бьорн Борг от 6 титли на "Ролан Гарос". За тази цел световният номер 1 ще трябва да триумфира в Париж, където официално се слага сезона на клей в Европа и където се провежда втория за сезона турнир от Големия шлем.

Най-голямото препятствие пред Рафа тази година ще се казва Новак Джокович, който започва турнира като непобеден през 2011-та година. Нещо повече - двамата изиграха 4 финала на турнири от "Мастърс" серията и във всичките случаи сърбинът излезе победител. Ударът по Рафа бе двойно по-болезнен, защото последните му две загуби от Ноле дойдоха на любимия му клей, едната от които пред родна публика в Мадрид.

През кариерата си до момента Надал е с уникален показател на "Ролан Гарос" - 38 победи и 1 загуба. Поражението дойде от Робин Сьодерлинг през 2009-та година. До момента Надал има 5 титли от френската столица и е само на една от историческото постижение на Борг.

"Винаги съм казвал,ч е рекордите са създадени, за да бъдат подобряване. Тук не говоря само за тениса, а за спорта като цяло", сподели Бьорн Борг в навечерието на турнира. "Пожелавам на Рафа много късмет. Ще бъде страхотно ако го видим с шеста титла, а защо не след това и седма, осма...", сподели 54-годишният Борг.

"Слагам Рафаел Надал като фаворит на "Ролан Гарос". Мисля, че на този турнир той е с едни гърди напред. Сега пред него обаче има още едно силно момче, заражда се още едно съперничество. Вече не е само Роджър Федерер, появи се трети, който играе невероятно от началото на година и изненада всеки с тениса си. Мисля, че подобни съперничества на корта са отлична новина за спорта. Сега всеки иска да види мач между тях (Надал, Джокович и Федерер)", коментира още Борг.

Шведът за първи път вижда Надал на турнир в Бащад през 2003-та година. Тогава Рафа, едва на 17 години, губи тайбрека на третия сет срещу Николас Лапенти (Еквадор).

"Още тогава казах, че това момче ще стане невероятно добър играч. Не мисля, че залата имаше някой, който можеше да го оспори. Личеше си от начина по който той се движеше, удряше топката и цялата енергия, с която разполагаше. Погледът в очите му казваше само едно: искам да стана най-добрият в света", сподели Борг за Рафа Надал.

Самият Борг бе идол за хиляди деца много преди Надал. Шведът завършваше годината като номер 1 в света и бе начело на ранглистата 109 седмици в периода 1977-81 година. Борг обаче се отказа от спорта едва на 25 години, след като през 1981-ва година губи последователно на финалите на "Уимбълдън" и US Open от Джон МакЕнроу. По-рано през годината Борг печели за последен път "Ролан Гарос", след като до финала не губи нито един сет. В мача за титлата той се нуждае от 5 сета, за да се справи с Иван Лендъл. Това беше 4-ти пореден триумф за Борг в Париж както и шести в интервал на 8 години.

 

БЬОРН БОРГ

РАФАЕЛ НАДАЛ

Титли от Големия шлем

11

9

Титли от "Ролан Гарос"

6

5

Показатели "Ролан Гарос"

49-2

38-1

Титли през кариерата

63

45

Титли на клей

30

31

Печеливш % общо

82.7

82.6

Печеливш % на клей

86.2

92.4