Рафаел Надал и Фернандо Вердаско ще определят кой ще представлява Испания на полуфиналите на "Ю Ес Оупън". Световният номер 1 без проблеми надигра Фелисиано Лопес с 6-3 6-4 6-4 в единия испански 1/4-финал, а Вердаско направи уникален обрат срещу Давид Ферер за 5-7 6-7 (8) 6-3 6-3 7-6 (4).

Сексимволът на тениса Вердаско извърши истински подвиг в продължилия почти 4 часа и половина гладиаторски сблъсък. Той изоставаше с два сета, в петия бе пробит първи, а в тайбрека губеше с 1:4 точки, за да избухне с невероятна игра и да вземе следващите 6 точки, а с това и мача.

Мачболът бе спечелен с невероятен минаващ удар, а Ферер допусна за втори път да бъде обърнат след преднина от два сета през този сезон в турнирите от Шлема. Той загуби по идентичен начин от Маркос Багдатис в Мелбърн.

Вердаско и Надал направиха незабравим мач в Австралия през миналия сезон, а сега отново се задава истински тенис спектакъл. Заради тази среща Надал приключи двубоя си с Лопес в 1:20 часа местно време, но поне нямаше никакви проблеми със своя сънародник.

Надал направи само 14 грешки, срещу 41 на Лопес и отново не позволи да бъде пробит, въпреки че Фелисиано имаше 4 възможности да го стори.