20 незрящи стрелци участваха в първото държавно първенство по стрелба с лък за незрящи към федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Спортистите със специфични възможности са от Кюстендил, София и Габрово, съобщи Дарик.

При незрящите стрелци има специална стойка, която фиксира положението на стрелеца и служи като мерник за прицелване. Те задължително имат треньор, който се грижи за настройката на специализираната стойка. Лъковете и стрелите са същите като на зрящите стрелци.

Състезанието се проведе на закритата писта на стадион „Осогово". Участниците стрелят в две категории „Б1" И „Б2".

В категория „Б1" стрелят състезатели с нулево зрение или с маски, а категория „Б2" е слабо виждащи. В първата категория Стефанка Янкова от Кюстендилския клуб спечели среброто, Росица Иванова също от СКХЗУ"Пауталия спорт 2005 - бронза, а златото замина за София. То бе заслужено от Иван Янев, председател на федерацията.

В категория „Б2" Митко Тасев отново от Пауталия спорт 2005" спечели среброто, златния медал отиде в Габрово при Тодор Георгиев, а бронза - за Илинка Дилкова от София. Само две точки не достигнаха на отбора на Кюстендил да спечели първото място в отборната класация и остана втори.