Отказалият да вдига за България на Световното първенство щангист Александър Димитров мистериозно оздравял и само седмица по-късно в отлично здраве събра двубой 311 кг, но за клубния си тим в Бундеслигата, пише wfbulgaria.com.

Припомня се, как на шампионата на планетата в Хюстън Димитров сюрпризира неприятно треньорския щаб, като часове преди категорията си обявил, че е контузен и поради много силни болки отказва да участва в кат. 77 кг. Нещо повече, за по-голяма достоверност на травмата си, Александър заявил на старши треньора, че поради тази причина „приключва състезателната си кариера“.

Това затруднило неимоверно отбора и постави под въпрос защитата на олимпийските квоти. Освен това отказът на Димитров породил вълна от критики към федерацията, тъй като преди това травма в ръката спря от участие и младежкия олимпийски шампион Божидар Андреев.

След завръщането си от Хюстън обаче Димитров веднага дава интервю за агенция, в което атакува федерацията заявявайки, че „бил закаран насила в Съединените щати“ и едва ли не против волята му го качили в самолета за Хюстън, въпреки че имал „скъсани мускулни влакна на крака“.

Снощи - само седмица, след като отказа да вдига за България, Александър Димитров е появи на състезание в Бундеслигата за клуба си TSV Heinsheim, като изхвърлил 135 кг и след това изтласква 176 кг, за да събере 311 кг. От скъсаните мускулни влакна и контузията вече няма и помен, коментира изданието.

Старши треньорът на националите ни Иван Иванов обръща внимание, как на 7 ноември, Димитров участва в предишния кръг на Бундеслигата с двубой 329 кг (144 и 185)… Сами си обяснете как за един месец той вдига без проблеми два пъти за личен интерес в Германия, а между тях отказа да се състезава за България…“ изтъква още олимпийският ни шампион от Барселона 1992 г.

Президентът на БФВТ Неделчо Колев квалифицира постъпката като национално предателство… Да откажеш да се състезаваш за България и седмица по-късно да вдигаш за лична изгода е некоректно и подло… Този отказ донесе много негативи на федерацията, подведе и министър Кралев, който преди два дни поздрави Димитров за честността и доблестта му да признае, че бил заведен насила контузен на Световното.

Сега същият щангист светкавично оздравя и е в отлична спортна форма. За това призовавам за повече толерантност и сдържаност в квалификациите, казва още Неделчо Колев.