След отличното си представяне на Откритото първенство на Великобритания най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова ще се изкачи на рекордното в кариерата си 35-ото място в световната ранглиста, която ще бъде оповестена официално в понеделник, твърди БТА.

Пиронкова стана първата българка, която достигна до полуфиналите на "Уимбълдън". Така тя натрупа 1668 точки и ще прогресира с 47 позиции спрямо класирането си преди турнира от Големия шлемв Лондон.

22-годишната пловдивчанка досега беше стигала до 40-ото място на 9 юни 2008 година. Лидерка в световната ранглиста ще остане победителката от "Уимбълдън" Серина Уилямс (САЩ) с 8475 точки.

На второ място ще се изкачи сръбкинята Йелена Янкович с 5900 точки, а трета ще бъде Каролин Возняцки от Дания с 5630 точки.

Винъс Уилямс от САЩ, която беше детронирана от Пиронкова на четвъртфиналите в Лондон, ще падне с две места и от понеделник ще бъде четвърта с 5606 точки.

Австралийката Саманта Стосър пък ще прогресира до рекордната в кариерата си пета позиция с 4890 точки. Финалистката от "Уимбълдън" Вера Звонарьова, която острани Пиронкова на полуфиналите, се връща в топ 10. Рускинята ще бъде девета от утре с актив от 3965 точки.