Русия трябва да бъде отстранена от състезания по лека атлетика.

Това се препоръчва в доклад на комисия към Световната антидопингова агенция (УАДА), съобщават световни агенции.

Препоръката е към Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF).

Тази сутрин агенцията публикува доклад от 325 страници, в който са включени измами с руски атлети и Международната асоциация на лекоатлетическите федерации.

Бившият президент на Световната антидопингова агенция Дик Паунд е разследвал информация от германски документален филм, в който Русия се обвинява във финансиране на допингова програма, според „Гардиън". АП съобщава, че 11-месечното разследване не е открило писмени доказателства за участие на правителството, но в схемата може да са участвали и от други спортове.

УАДА настоява петима атлети и петима треньори да получат доживотна забрана за участие.

Независимата комисия на Световната антидопингова агенция заявява, че допинг пробите на руските атлети са се манипулирали по пряката заповед на министъра на спорта Виталий Мутко, предава ТАСС.

Министърът опровергава всичко, включително и обвиненията, че представители на руската Федерална служба за сигурност са оказвали натиск върху допинг офицери.

В доклада се отбелязват „системни провали" на IAAF, които спират „ефективни" антидопингови програми.

В допълнение се подчертава, че Олимпийските игри в Лондон през 2012 година са „саботирани" от „широкомащабно бездействие" срещу руски атлети с допинг профили в IAAF и срещу Руската федерация по лека атлетика.

Германският филм от миналия декември разкрива, че руските атлети са предоставяли 5% от спечелените си средства на руски представители в областта на допинга, за да ги снабдяват със забранени субстанции и да крият резултатите от тестовете, докато IAAF е замесен в прикриване на злоупотребите.

Програмата е подготвена от бившия представител на руската антидопингова агенция Витали Степанов и неговата жена Юлия Русанова - бивш лекоатлет на 800 метра, който е получил забрана заради допинг.

От Международната асоциация на лекоатлетическите федерации обявиха, че ще разгледат препоръките.

Междувременно Интерпол обяви, че ще координира водено от Франция глобално разследване на спортисти, вземали допинг.