Феноменалният Рафаел Надал е отново на покрива на света след жестоко отмъщение над Робин Сьодерлинг на финала на "Ролан Гарос". Надал вдигна за пети път "Купата на мускетарите" след унищожително 6-4 6-2 6-4 над шведа.

Левичарят от Майорка стана вторият в историята на играта, който има пет титли от най-големия турнир на клей в света. Другият е легендарният Бьорн Борг, който днес има рожден ден и може да вдигне наздравица за своя достоен наследник.

Надал пренаписа за пореден път историята на тениса. Той стана първият, който направи Голям Шлем на турнирите от клей сезона, след като не записа нито една загуба. Титли от Монте Карло, Рим, Мадрид и Париж. От друга страна поне засега той не позволи на Роджър Федерер да подобри рекорда на Пийт Сампрас за най-много седмици на като номер 1. От утре Рафа измества Федерер от първото място, а сладкият Пийт вече сигурно поръчва по куриер цветя за изгората на Надал Сиска и шампанско за шампиона от "Филип Шатрие".

Днес Надал за пореден път оправда, че има железни нерви. Той бе решен на всичко, за да си върне на Сьодерлинг за миналата година, когато скандинавецът му нанесе единственото до момента поражение на "Ролан Гарос". Рафа успя да спаси подаването си при всяка една опасност, като на моменти се хвърляше като тигър. Той измъкна много трудно първия сет, в началото на втория отново обезсърчи Сьодерлинг при възможностите му за пробив, а след това бе лесно.

Испанецът се надяваше на слънчево време и го получи. Неговият убийствен топ-спин пращаше топката на нивото на раменете на Робин и той не можеше да окаже голям натиск над своя опонент. Останалото пък бе до болка познато - "банани", страхотни пасинг-шот удари от бекхенд и една изненада - страхотен сервис, който му спаси доста неприятности. В третия сет Рафа беше все по-уверен на свой сервис и не даде никакъв шанс на Сьодерлинг да си помисли, че може да обърне мача.

Гейма на нула за Рафа му донесе петата титла от "Ролан Гарос", като точката под номер 100 за испанеца във финалния мач бе последната в турнира. Сьодерлинг загуби за втора поредна година финала на "Филип Шатрие", но не му оставаше нищо друго освен да признае, че бе надигран от непобедим съперник. Рафа спечели турнира без да загуби сет, както го стори и преди две години.