Бившата футболна суперзвезда Ромарио иска да изгрее и на политическия небосклон, след като направи това на футболния терен.

Световният шампион от 1994г. с Бразилия ще участва на първите си избори през октомври. Легендата ще разчита предимно на гласовете на бедните жители на Рио де  Жанейро.Ексфутболистът ще бъде вписан в листите на Социалистическата партия на Бразилия.

"Искам да помагам на децата в неравностойно положение, като по този начин се отблагодаря на Господ за всичко, което ми даде", казва 44-годишният Ромарио пред Ройтерс, цитирани от БГНЕС. "Хората ме уважават, особено тези от най-бедните квартали на Рио. В мое лице те виждат човек, произлязъл от техните среди, което им дава надежда, че и те подобно на мен биха могли да се измъкнат от нищетата и стигнат далеч".

Политическата платформа на Ромарио е проста, но атрактивна: изграждането на безплатни спортни центрове за децата от гетото. "Докато бях спортист, каквото обещавах, го правех. В политиката не трябва да е различно!"

През кариерата си Ромарио е играл за именити тимове като Фламенго, Васко да Гама, Флуминензе, ПСВ Айндховен, Барселона и Валенсия, отбелязвайки над 1000 гола. Бразилецът приключи кариерата си на футболист на 41-годишна възраст, като понастоящем е спортен директор на Америка - клуб, състезаващ се в първенството на Рио де Жанейро и любим на Ромарио-старши.