Русия победи Канада с 5:2 в среща от четвъртфиналите на световното първенство по хокей на лед в Германия и се класира за битка от следващата фаза срещу отбора на домакините, който надви Швейцария с минималното 1:0. Другият полуфинален мач ще противопостави националните отбори на Чехия и Швеция, които в ранни срещи от деня победиха съответно Финландия с 2:1 след дузпи и Дания с 4:2.

Русия взе частичен реванш срещу Канада, след като домакините на олимпийските игри сразиха "сборная" със 7:3 в четвъртфинален мач във Ванкувър. Канадците, които заедно с руснаците имат във витрината си общо 49 титли от световните финали по хокей на лед, не бяха в пълен състав в Германия.

От олимпийските златни медалисти през тази година единствено Кори Пери попадна в състава на генералния мениджър на тима Марк Месие. Евгени Малкин, който се присъедини към отбора след отпадането на Питсбърг в плейофите на НХЛ, вкара два гола, а останалите три шайби във вратата на Канада добавиха Максим Афиногенов, Павел Дацюк и Сергей Фьодоров. Канадците съвсем не изглеждаха обречени през целия мач, но блестящият Семьон Варламов бе непреодолим на вратата си до самия край на третата част.

Именно тогава Джон Таварес вкара първия гол за 1:4, но Малкин бързо добави пети на празна мрежа. Мат Дюшен оформи крайното 1:5 само 14.1 секунди преди края. Русия има само още две стъпки към титлата, като първо трябва да бъде преодолян домакинът Германия, който надви Швейцария с 1:0 благодарение на попадение на Филип Гогула в средата на втората част. Другият полуфинал противопоставя отборите на Швеция и Чехия, които в последната си среща от тази фаза излъчиха и бъдещия световен шампион. Това се случи през 2005-а година, когато чехите триумфираха със златните медали.