Шампионската лига се завърна с гръм и трясък на европейската сцена. В първата седмица от осминафиналите се получиха повече от любопитни резултати, които затвърдиха обаянието и непредсказуемостта на най-комерсиалния клубен турнир на Стария континент.

Всичко започна във вторник вечер, когато дъждът над Милано не само не спря, но дори се засили от сълзите на феновете на домакините. Тотнъм дойде, видя и покори "Сан Сиро", сътворявайки първата от поредицата изненади. Дали победата бе в резултат на само на играта на англичаните, или просто Милан се представи много под очакванията - няма голямо значение. Хари Реднап и неговият отбор заслужават уважение, защото не всеки ден Милан губи у дома, при това в мач в Европа.

В Англия вече побързаха да класират "шпорите" в следващата фаза, но това далеч няма да стане лесно. Да, чиста победа, при това на чужд терен е повече от добър аванс за Тотнъм преди мача на "Уайт Харт Лейн", но когато съперникът е Милан не можеш да бъдеш спокоен. "Росонерите" не веднъж са излизали победители от подобни сблъсъци. В крайна сметка това ще бъде мачът на истината за Ибрахимович и компания, които едва ли ще се разходят до Лондон за следобеден шопинг и топъл чай.

Вторият мач през вечерта противопостави Валенсия и Шалке. Героят бе Раул Гонсалес, който се завърна за пръв път в родината си след трансфера си в германския клуб. Гол номер 71 в Европа и нова Кралска проява за един от символите на европейския футбол за последното десетилетие. Равенството на „Местая" оставя от отворен реванша на „Фелтинс Арена".

И ако за Раул могат да се кажат хиляди думи, то играта на новия му тим се определя изчерпателно само с една - непостоянство. През сезона Шалке доказа, че може да победи първия и да загуби от последния, при това у дома. Определено се очертава непредсказуем реванш, в който „прилепите" не са за отписване.

Гвоздеят на програмата през седмицата бе в Северен Лондон. „Емирейтс" прие Арсенал и Барселона, които трябваше да  отговорят на огромните очаквания към тях. Мнозина определят тези два отбора за най-атрактивни на континента. В свой стил Арсенал и Барса играха отворено, създадоха не малко голови положения и интересни моменти, а обратът в резултата дойде като заслужен подарък за ценителите на добрия футбол.

Каталунците можеха да спечелят мача, имаха своите шансове да вкарат втори гол и дори на убият интригата за реванша, но бяха наказани. Бе наказан и Пеп Гуардиола, който рано рано опита да „затвори" мача, преминавайки към видимо по-дефанзивна игрова схема. Трудно е да се каже дали победата ще се окаже достатъчна на Арсенал да продължи напред, но подобно на съгражданите си от Тотнъм „топчиите" заслужиха уважение. Да обърнеш Барса, след като си губел в резултата е задача, с която не всеки тим може да се справи.

Вечният град Рим изживя нова футболна драма. „Вълците" от Рома продължават да газят сред плаващи пясъци и до голяма степен се сбогуваха с турнира. Феновете на италианския отбор сякаш се бяха примирили със загубата още преди мача и не си направиха труда да се разходят до опустелия „Олимпико". Шапки долу пред Шахтьор, които записаха шеста победа от общо седем мача в Шампионската лига за този сезон! По всичко личи, че украинците ще изиграят поне 10 двубоя в Европа, а скалпът на Рома може да е първият в колекцията на Шахтьор.

Видно е, че интернационалната смес в Шахтьор е добре забъркана и вече дава резултати. След мача треньорът на Рома Клаудио Раниери отдаде чест на съперника заявявайки, че Шахтьор го очаква страхотно бъдеще. От четирите изиграни осминафинала този изглежда най-ясен. Новият стадион на Шахтьор е истинска крепост на тима в Европа, която едва ли „римските войници" ще успят да превземат.

Първите осминафинали дадоха повече от обещаващ старт, сега ни остава да тръпнем в очакване на втората част идната седмица, когато на сцената ще излязат Реал (Мадрид), Манчестър Юнайтед, Интер, Байерн (Мюнхен), Челси, Лион, Олимпик (Марсилия) и Копенхаген.