Световната и европейска шампионка по свободна борба в категория до 72 килограма Станка Златева бе избрана за спортист на годината на България за 2010г. Боркинята събра в своя актив 1642 точки

Златева е четирикратна световна и петкратна европейска шампионка. Само преди ден Станка получи още едно много ценно отличие - спортист на Балканите за 2010г. в анкетата на БТА. Отличието бе връчено лично от премиера на Република България Бойко Борисов.

„За мен е чест, че съм номинирана за спортист номер едно на България. Благодаря на клуб Левски и МВР, Министерството на спорта и Федерацията по борба за всички тези успехи. Благодаря на Симеон Щерев, че винаги ни е подкрепял и помагал за тези успехи", каза още златното момиче на българската борба.

На второ място в класацията се нареди Михаил Ганев, който е световен шампион в свободния стил до 84 килограма от Москва 2010г.

Трета се нареди Ваня Стамболова, която през изминалата година стана вицешампион на 400 метра с препятствия от европейското първенство в Барселона.

Най-добрата българска тенисистка Цвети Пиронкова, която достигна 1/2- финал на Уимбълдън, се нареди на 5-та позиция. Петър Стойчев остана 6-ти, а един от символите на българския волейбол Матей Казийски зае седмо място.

Челната десетка:

1.Станка  Златева (борба) - 1642 точки
2.Михаил Ганев (борба) 1363 точки
3.Ваня Стамболова (лека атлетика) - 1242 точки
4.Христо Маринов (борба) -1221 точки
5.Цветана Пиронкова (тенис) - 1205 точки
6.Петър Стойчев (плуване) - 565 точки
7.Матей Казийски (волейбол) - 514 точки
8.Григор Димитров (тенис)
9.Тервел Пулев (бокс)
10.Боянка Костова (вдигане на тежести)