Международният спортен съд (КАС) отхвърли жалбата на Русия срещу забраната да участва на Параолимпийските игри в Рио през следващия месец заради организираната от държавата програма за допингиране на спортистите, съобщава „Ройтерс”.

Решението да бъде изключен целият параолимпийски руски отбор, първоначално взето на 7 август от Международния параолимпийски комитет, означава, че най-малко 250 руски състезатели ще пропуснат Параолимпийските игри, които ще се проведат между 7 и 18 септември.

КАС е определил, че Международният параолимпийски комитет „не е нарушил каквито и да е процедурни правила в дисциплинарното производство”, което доведе до спиране на Русия от събитието.

От съда добавят, че определението било „пропорционално на обстоятелствата” и че Руският параолимпийски комитет „не е предоставил никакви доказателства, които противоречат на фактите, на които се основава решението на Международния параолимпийски комитет”.

Международният параолимпийски комитет отиде по-далеч от Международния олимпийски комитет, който не постанови обща забрана за Русия на отминалите тощу-що Олимпийски игри в Рио де Жанейро, оставяйки вместо това решението в ръцете на международните спортни федерации.