Генералният секретар на Българския олимпийски комитет - Белчо Горанов, награди като отбор на годината момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика.
Това стана тази вечер, на церемонията "Нощта на шампионите" в столицата, на която Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор връчиха годишните си награди, съобщиха от БОК.

Призът на грациите, които спечелиха бронзов медал на олимпиадата в Рио де Жанейро, бе придружен с чек за 50 000 лв., колкото заслужи и треньорът на годината - наставничката им Ина Ананиева.

Горанов поздрави момичетата и благодари на организаторите, които за втора година връчват отличия на най-заслужилите български състезатели, треньори, деятели и спомоществователи в спорта.

За спортист на годината очаквано беше избрана олимпийската вицешампионка на скок височина от Рио 2016 Мирела Демирева. Тя получи чек на стойност 50 хиляди лева от спортния министър Красен Кралев, а нейният личен треньор Маринус ван Лювен заслужи премия от 10 хиляди лв.

Като най-добър спортист с увреждания с 10 хиляди лв. беше награден параолимпийският шампион на гюлле от Рио 2016 Ружди Ружди, а неговият личен треньор Радостин Тодоров получи чек за 5 хиляди лева.

Като млад спортист до 23 години беше отличена бронзовата медалистка от Рио 2016 в категория до 48 кг. Елица Янкова с треньори Петър Касабов и Серафим Бързаков. Тя заслужи 10 хиляди лева, а треньорите й - по 2 500.

За най-добър млад спортист до 14 години беше избран европейският вицешампион по бокс за момчета в категория до 62 килограма Николай Зафиров с личен треньор Владислав Георгиев. Двамата бяха премирани с по 5 хиляди лв.

Министър Кралев връчи и почетен знак на ММС "Венец на победителя" - най-високото държавно отличие в сферата на спорта, на именити спортисти и деятели с кръгли годишнини. Отличени бяха олимпийският шампион по вдигане на тежести от Монреал 1976 Йордан Митков, олимпийската шампионка от Монреал 1976 и национална рекордьорка в тласкането на гюлле Иванка Христова, двукратният футболист номер 1 на България и легенда на "Левски" Кирил Ивков, бившият футболен национал и бронзов медалист от световното първенство в САЩ през 1994 г. Красимир Балъков, президентът на федерацията по бадминтон проф. Пюзант Касабян, журналистът Томислав Русев, бившата световна рекордьорка на скок височина и олимпийска вицешампионка от Мюнхен 1972 Йорданка Благоева.

С "Венец на победителя" бяха удостоени още бизнесменът Васил Божков, бивш председател на федерациите по спортна стрелба и шахмат и бивш президент на футболен клуб ЦСКА, както и бившият футболен национал Любослав Пенев. Двамата обаче не присъстваха на церемонията.

Победителите и призьорите бяха определени от специална комисия от Министерството на младежта и спорта.