Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели титлата в многобоя на Световната купа в София, а Боряна Калейн спечели сребърен медал в индивидуалната надпревара, съобщава Топспорт.

Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска получиха оценка от 40.200 за изпълнението си с обръчи и бухалки - изключително трудна композиция по музика от балета "Спартак" на Арам Хачатурян.

Вчера съчетанието им с топки беше оценено с 44.150 - най-високата оценка в историята на художествената гимнастика.

Така българският отбор в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова заслужи първото място със сбор от 84,350.

Утре нашите момичета ще се борят и за златните медали във финалите на отделните уреди.

Втори в многобоя се нареди тимът на Азербайджан със сбор от 70.950, а трети са гимнастичките от Япония със 70.650 точки.

В индивидуалния многобой Боряна Калейн остана втора, на две десети след победителката Линой Ашрам от Израел.

Ашрам, която през ноември спечели европейската титла, на днешното състезание събра сбор от 98.450 точки. Трета е Алина Харнаско от Беларус с 96.150.

Калейн и Ашрам имаха еднакъв резултат след първия състезателен ден, но днес представителката на Израел взе преднина. И двете допуснаха грешки в изпълненията си на бухалки и лента, но израелката получи по-висока оценка на бухалки. Боряна бе оценена с 25.450 на бухалки и 21.450 на лента. Линой получи 25.750 на бухалки и 21.350 на лента.

Другата българка в надпреварата Катрин Тасева завърши на пета позиция в многобоя със сбор от 92.500 точки.