Българският химн прозвуча в Москва в чест на ансамбъла ни по художествена гимнастика и на Боряна Калейн, съобщиха от БФХГ.

През този уикенд в руската столица се приведе първият турнир от веригата "Гран при" за годината.

Ансамбълът спечели злато за композицията с обръчи и два сребърни медала - в многобоя и в съчетанието с топки и въжета, като отстъпи единствено на домакините от Русия.

17-годишната Боряна Калейн, която за първи път участва като титулярка в състезание от такъв ранг, грабна златния медал на топка, побеждавайки световната шампионка Дина Аверина. На обръч българското момиче спечели сребро, а на лента - бронз.

Българките представиха своите наситени с риск и креативност съчетания смело, вдъхновено и артистично - в духа на златните поколения на българската школа.

Момичетата ни допуснаха някои грешки, но треньорският щаб оценява формата им като много добра за този етап на подготовка.
Надеждите са насочени и към шампионката на България Невяна Владинова, която в момента лекува травма, също и към Катрин Тасева - тя също спечели медали на състезания от висок ранг през миналия сезон.

През септември София ще бъде домакин на световното първенство по художествена гимнастика. В края на март и началото на април българската столица ще приеме кръг от състезанията за Световната купа.