Има хора, от срещата с които остава дълбок отпечатък. Хора, които са доказателство, че невъзможни неща няма. Джейсън Бейтман е точно такъв човек.

През последните години актьорът показва на всички, че когато имаш талант, гледна точка и ясна визия какво можеш да дадеш на огромна индустрия като киното, всичко е възможно.

На масовия зрител Бейтман е познат най-вече от сериала "Развитие в застой" (2003-2019 г.), както и от филми като "Коледно парти" (2016 г.) и двата за "Шефове гадняри" (2011 г., 2014 г.).

Актьорът не приема нищо за даденост, най-малко пък успеха си в Холивуд. Чувства се късметлия, че може да бъде определящ фактор в бъдещето и в развитието на телевизията. Обича да приема и предизвикателства (и като актьор, и като режисьор и продуцент).

А какво по-голямо от това да играеш и да режисираш едновременно два различни сериала - "Другият" за HBO и третия сезон на Ozark за Netflix.

"Другият" е тъмна мистерия за бруталното убийство на едно дете в малък град в Америка - трагедия, която много бързо излиза извън контрол. Полицията - в лицето на детектив Ралф Андерсън (Бен Менделсон), се заема с разследването. А то, изглежда, няма да бъде от трудните. Всички улики и свидетели сочат, че убиецът е обичаният от всички в града треньор по бейзбол Тери Мейтланд (Джейсън Бейтман).

Детектив Ралф Андерсън (Бен Менделсон)

Източник: HBO

Детектив Ралф Андерсън (Бен Менделсон)

Случаят обаче въобще не е толкова лесен, колкото изглежда на пръв поглед - има солидни доказателства, че Мейтланд е бил извън града по време на престъплението. Тук изниква и въпросът как един човек може да бъде едновременно на две места. За да бъде разрешен случаят, полицията наема и частния детектив Холи Гибни (номинираната за Оскар за ролята си в "Хариет" Синтия Ериво).

Всеки, чел едноименния роман и фен на Стивън Кинг, ще остане приятно изненадан от сюжетните промени в сериала. Но ние спираме с подробностите дотук, защото специалният пратеник на HBO България Мариета Мелроуз се срещна с Джейсън Бейтман в Лос Анджелис. А от разговора им научаваме повече не само за "Другият", но и за предизвикателствата, които сериалът е предложил пред един актьор, режисьор и продуцент.

Защо решихте да играете, да режисирате и да продуцирате "Другият"?

Работата ми по проекта на HBO трябваше да се съчетае с графика ми за Ozark и имаше времеви конфликт - и двата проекта се снимаха по едно и също време, което наложи забавянето снимките на Ozark.

Но ролята на Тери в "Другият" ми се строи предизвикателна - скучен бял мъж на средна възраст, треньор на провинциален отбор. Изглежда че това е прототипът, който следвам в последните си няколко проекта (смее се - бел. авт.).

Когато продуцентът Моди Викчък (Modi Wiczyk) ми се обади, първият му въпрос беше: "Мислиш ли, че можеш да работиш върху два сериала едновременно?"

Казах му, че ще се радвам да опитам. След което прочетох невероятния сценарий на Ричард Прайс и моят първи въпрос беше: "Как можем да съчетаем двата ангажимента?"

Развивате кариера като продуцент и режисьор, но играете във всеки един проект. Какво ви дава това?

Чувствам се истински щастлив, че мога да проверя какво съм научил от всички години пред камера. Постоянно се уча на нови неща, придобивам и нови умения. Разбира се, благодарен съм на HBO за честта да работя с тези актьори и с толкова талантлив екип. И на вас, че гледате моите сериали.

Благодарен съм и на негативните коментари - нормално е да пропуснеш нещо. Взимам всяко мнение като възможност да науча нещо ново и въпреки че съм част от индустрията от толкова години, продължавам да се уча и да изграждам с всеки следващ проект.

Мислите ли, че ще дойде моментът, в който трябва да изберете - актьор или режисьор?

Все още обожавам да играя. А сега се наслаждавам на препятствията на режисурата. Обхватът и задълженията при нея изискват да действам с много по-голям размах, но в никакъв случай не омаловажавам ролята на актьора. И двата процеса за еднакво сложни.

Играя в проектите, които режисирам, тъй като това прави задачата ми по-лесна. Действам с четири очи, затова и имам възможността да осмисля написаното по два различни начина.

Иначе, за мен актьорът е този, който трябва да прецени как иска да звучи и как иска да изглежда. Не съм режисьор, който има претенции по отношение на коса и гардероб. Моята работа е да съм сигурен, че целият екип работи около една визия, но всеки има свободата да прави индивидуални решения и избори за образа, който пресъздава.

Къде е балансът между криминалния трилър и постоянния страх на зрителя от предстоящото?

Аз не съм фен на хорър шедьоврите. Обичам добре направения трилър - напрежението и страхът, които те връхлитат.

Хареса ми, че светът, който Стивън Кинг така майсторски построява в тази история, позволява повече "блясък и светлина". За разлика от много други негови творби, тук тъмната страна не трябва постоянно да бъде съпровождана от страх, шок и кървави сцени.

Моята задача беше лесна - да режисирам епизодите, написани от Ричард Прайс. Той решаваше къде приключва всеки, само за да остави зрителя в очакване на следващия. А аз не съм планирал моментите, в които да ви "изплашим". По-скоро се опитвах да създам определено настроение.

Има ли драстични сюжетни промени, спрямо книгата?

О, разбира се. Седми епизод е анимация, а осми е мюзикъл (смее се - бел.авт.). Така че, пригответе се.

Вярвате ли в присъствието на вроденото зло?

Един от интересните избори, които Ричард направи в адаптирането на книгата, беше това, че синът на Ралф Андерсън е починал, а не просто заминал на лагер. А с това поставяме темата за това как едно семейство се справя със скръбта по изгубено дете. По този начин успяхме да направим Ралф, отворен към възможността за живот след смъртта.

Нов епизод на "Другият" е наличен всеки понеделник в HBO GO