Делят ни броени дни от финала на Евровизия, а според данните на над десет от големите онлайн букмейкъри Украйна е безапелационният фаворит за тазгодишното издание на конкурса. Всички те отчитат около 50% шанс за Kalush Orchestra и тяхната песен "Stefania", която се превърна в химн в страната. 

Второто място си поделят Италия и Великобритания с 10%. Четвърта е Швеция - традиционно сред силно представящите се в конкурса страни - с 9% шансове според букмейкърите. Всички останали държави, според прогнозите, имат едва 1-2% вероятност за победа. 

Междувременно Intelligent Music Project, които представиха страната ни на първия полуфинал снощи, 10 май, не се класираха за финала. Той ще се проведе на 14 май и там отиват Украйна, Нидерландия, Молдова, Гърция, Армания, Швейцария, Норвегия, Исландия, Литва и Португалия. От Евровизия на първия полуфинал освен България, отпаднаха Албания, Латвия, Хърватия, Словения, Дания и Австрия.

Що се отнася до украинската група Kalush Orchestra, песента, с която представят Украйна на Евровизия, е написана от фронтмена Олег Псюк в знак на любов и почит към майка му Стефания. Именно тя се оказва и най-гледаната в YouTube сред 40-те претенденти и то още преди да я представят официално на сцената на песенния конкурс.

Макар да е сериозен фаворит, групата не смята, че това се дължи само на войната в Украйна. В интервю за италианската новинарска агенция Ansa, Псюк казва, че както бандата, така  и парчето им се харесва от хората още преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари.

"Някои хора казват, че можем да спечелим заради войната, но нашата песен беше сред петте фаворити преди началото на конфликта, което означава, че хората я харесват независимо от това", казва той.

Kalush Orchestra, които са мъжка банда от шестима души, получиха специално разрешение да пътуват до италианския град Торино, който е домакин на музикалния конкурс между 10 и 14 май. 

"Ние сме тук, за да представляваме всеки един украинец. След Евровизия ще се върнем у дома и ще правим това, което правехме преди. Aз имам доброволческа организация. В нея членуват 35 души и помагаме на хората да намерят подслон, транспорт или лекарства. Всеки ден се опитваме да направим нещо, за да помогнем на украинците", категоричен е Пюск.

Що се отнася до песента, която е посветена на майка му, той смята, че "Stefania" е най-доброто нещо, което някога е правил за нея.

"С избухването на войната посланието ми добива по-широк смисъл и се отнася до всички майки, които защитават децата си", допълва украинецът. 

На Русия е забранено да се състезава в тазгодишното събитие, след като организаторите заявиха, че нейното участие може да навреди на конкурса.

Евровизия, България, Поли Генова, Кристиан Костов - как и с какво се представи страната ни през годините в музикалния конкурс

И ний сме дали нещо на Евровизия

България на Евровизия през годините

Евровизия, която отбелязва 66-та си година, се провежда в Италия за първи път от 31 години благодарение на италианската глем поп банда Mаneskin, която спечели конкурса през 2021 г. с впечатляващо изпълнение на "Zitti e Buoni", припомнят от Guardian.