86,1% от запитаните шефове са заявили, че биха искали да имат възможност да блокират VoIP приложенията, ползвани от служителите. За 62,8% това е много съществена задача, съобщават от ComputerWorld.

86,1% пък искат блокирането на програмите за моментален обмен на съобщения, като трима от всеки пет бизнес ръководители смятат това за наложително. 86,5% от анкетираните мениджъри са против използването и на P2P програми, като цели 79% виждат този проблем като изключително важен.

За по-голямата част от запитаните в проучването тези програми са големи вредители, тъй като представляват неконтролирани приложения, създаващи проблеми в корпоративните мрежи и главоболия на системните администратори.

„Фирмите искат да накарат служителите да спрат да ползват приложения, които изяждат честотната лента на връзката им към Интернет, заплашват сигурността на мрежите и създават предпоставки за изтичане на информация", коментира ръководителят на Sophos Стив Мънфорд.

Според Брайън Бюрк от IDC, докато вниманието по отношение на сигурността е съсредоточено предимно върху външните заплахи, недооценен остава рискът от вътрешните: хората вътре в една фирма са способни да нанесат най-големите щети.