Още във втори клас децата у нас влизат за пръв път в социалните мрежи в интернет.

Това сочат резултатите от проучване на детския интернет портал Az-deteto.bg. Част от тях бяха оповестени на дискусия в БТА по повод Международния ден за безопасен интернет.

Справка на news.bg показа, че в условията за регистрация в една от най-големите социални мрежи Facebook е записано, че право на регистрация нямат лица под 13-годишна възраст. Всяка информация за деца под тази възраст ще бъде изтрита по възможно най-бързия начин, уверяват администраторите на мрежата.

Според проучването българските деца започват да използват компютър на около три-четири години. След шести клас близо 90% от учениците от големите градове присъстват в социалните мрежи и всеки ден активно ползват Skype. Голяма част от тях са  онлайн и през мобилните си телефони.

Заместник-председателят на ДАЗД Калин Каменов изтъкна, че подобни дискусии трябва да се организират не само в София, но и в по-малките градове у нас. За да може всички да се замислят за опасностите, които крие интернет, а не само възможностите, които той дава, посочи експертът.

Каменов припомни, че преди 20 г. хората не са заключвали вратите на домовете си, защото не са се страхували от посегателства в жилищата. Сега същото нещо се случва и в интернет.

По думите му глобалната мрежа е една голяма, отворена врата, чрез която може да влезе всеки. Именно поради тази причина трябва да се замислим какви опасности крие интернет. Четете внимателно условията за регистрация в сайтовете, питайте родителите си, ако нещо не ви е ясно, посъветва той децата, присъстващи на пресконференцията.

Зам.-председателят на ДАЗД припомни и откритата от Агенцията Националната телефонна линия за деца в риск 116 111.

По време на пресконференцията бяха припомнени и осемте „златни правила за безопасен интернет".

  • * 1. За да използвам компютъра, трябва да поискам разрешение от родителите си.
  • * 2. Ще пазя в тайна от всекиго своите пароли.
  • * 3. Ще отварям e-mail-и само от хора, които познавам.
  • * 4. Винаги ще казвам на родителите си, когато имам проблеми.
  • * 5. Ще използвам компютъра не повече от един час на ден.
  • * 6. Няма да давам името или адреса си на никого в Интернет.
  • * 7. Ще съгласувам с родителите си сайтовете в интернет, които посещавам.
  • * 8.Уважавай всички във виртуалния свят, но се доверявай само на тези, които истински познаваш.

Припомняме, предни дни бяха изнесени данни от Европейско проучване на Майкрософт.

Според него 75% от тийнейджърите в Европа са получавали съобщение в интернет от непознат. 37% от децата са отговаряли от чисто любопитство. За сравнение, през 2010 г. те са били 46%.