Специалистите на Alcatel-Lucent обявиха на изложението DEMO 07 старта на нов проект на обединената компания, наречен Evros, съобщават от ComputerWorld.bg.

Той обещава да предостави на системните администратори възможност дистанционно да управляват ноутбуците на служителите, където и да се намират те. Evros предвижда използване в центровете за обработка на данни на компаниите на специален шлюз, монтиран в комуникационния шкаф, и особен адаптер PC Card във всеки лаптоп.

Адаптерът и шлюзът общуват помежду си през 3G мрежа за мобилна връзка. Системата изпълнява функции за контрол на достъпа до корпоративната мрежа, администриране и осигуряване на защита.

Инсталираната в ноутбука платка има 3G модем, процесор, памет, батерия, специален вариант на Linux и GPS модул, помагащ да се определи местоположението на компютъра.

Драйверите на ниво ядро, инсталирани в ноутбука, прихващат целия TCP/IP трафик и го пускат през адаптера, като вграденият VPN клиент създава кодиран тунел за връзка с шлюза Evros.

Администраторът на системата, в частност, ще може да следи за съблюдаване на политиките за кодиране на папките и файловете и макар че ключът за кодиране се съхранява на адаптера, при загуба на ноутбука той може дистанционно да се махне.