Advanced Micro Devices планира производството на чипове, интегриращи "в едно парче силиций" x86 архитектурата на компанията с графичен процесор, информират от ComputerWorld.bg.

Според официалното съобщение, дошло едновременно с анонса за завършеното сливане с производителя на графични чипове ATI Technologies, въпросните платформи ще се разработват в проект, наречен "Fusion", а новите комбинирани процесори ще са предназначени за широк кръг приложения и РС системи като преносими компютри, сървъри и др.

Както е известно, интегрирането на блока за графична обработка близо до процесора в дънната платка на компютрите дава възможност на производителите да намалят значително цените и размерите на РС техниката си, а пакетирането на тези два компонента в един чип ще доведе до качествен скок в компютърното производство и в енергоефективността на машините, коментират от AMD.

Според компанията, бъдещите Fusion чипове вероятно ще се появят дори в потребителската електроника и в други продукти, при които от значение е комбинацията от ниска цена и малка консумация на енергия. Независимо от това AMD няма да затвори вратата пред разработчиците на high-end графични контролери и самостоятелни видео карти, тъй като Fusion чиповете ще продължат да поддържат и външни VGA устройства през PCI Express шината, обещават още от процесорния производител.

По мнението на AMD разработката и конструирането на новата Fusion платформа ще продължи до края на 2008 или началото на 2009 г., но междувременно на пазара ще започнат да излизат някои други "плодове" от сливането на фирмата с ATI.

От следващата година например компанията ще предлага версии на мобилните си чипове Turion 64, които ще са по-тясно интегрирани с външните графични процесори и ще дадат възможност за увеличаване на времето за автономна работа в базираните на тях ноутбуци.

Очаква се също и появата на значително по-мощни 3D графични карти за сегмента на домашните high-end РС-та, комбиниращи технологии на двете компании.