Заводът "Ангстрьом" има намерение да придобие технологията за производство на чипове от компанията AMD, съобщи IDG.BG.

В случай, че преговорите приключат в положителна посока, 0,13 микронния технологичен процес, който ще бъде използван в завода в Зеленоград, ще е най-авангардният за Русия.

Компанията AMD води преговори с руския завод-производител на електроника "Ангстрьом" за възможността за предаване в Русия на собствената си технология за производството на чипове.
Представителите на AMD отказаха да коментират възможните срокове за приключване на сделката.

Насоката, в която трябва да се развива руската електронна промишленост, беше ясно формулирана от руския президент Владимир Путин.

Ръководството на "Ангстрьом" явно е решило точно да следва завета на Путин и се е замислило над придобиването на чужда технология. От пресслужбата на AMD са подчертали, че става дума именно за технологии. Ако преговорите са успешни, предприятието ще стане носител на най-прогресивната технология за микросхеми в Русия.

Заводът "Ангстрьом", който е част от ОАО "Российская электроника", както и "Микрон", се определя от правителството като базисно предприятие за изпълнението на стратегията за развитие на електронната промишленост в Русия. В рамките на стратегията в срок от 10 години се планира да се създадат и модернизират над 15 ключови производства и поредица от 50 центъра за проектиране на интегрални схеми.

Задачата по координация на стратегията е възложена на Министерството на промишлеността и енергетиката.