appleОт компанията Apple представиха най-новата версия на своята iOS платформа - iOS 5- на Световната конференция на разработчиците, съобщи gsmreview.bg. Най-значимата промяна е новият начин, по който системата обработва съобщенията. Освен това вече има падаща лента за съобщения, подобна на тази при Android. Тя е достъпна във всеки момент и не зависи от вида на приложението, с което се работи.

Към платформата iOS е добавена и по-голяма интеграция на Twitter. Потребителите могат лесно да споделят снимки директно с Twitter - чрез приложението iOS Photos и браузъра Safari. Приложенията YouTube и Maps също разполагат с интеграция на Twitter.

Браузърът Safari, предназначен за iOS, е обновен значително. Функцията Reader (Четец) преди време имаше само десктоп версия, но от миналата година вече е подходяща и за мобилни устройства. Тя премахва снимките и рекламите от уебсайтове и представя текста в лесен за четене формат. Добавена е и епълската версия на функцията Read-It-Later - чрез нея потребителите могат да запомнят страници и да ги четат по-късно.

iOS 5 включва и приложение за камера. При използването му бутонът за звука на устройството функционира като бутон за задействане на камерата.
Приложението iOS Mail също е обновено. То предоставя повече възможности за форматиране на текста. iOS версията за iPad сега разполага с функцията swipe-to-inbox (за лесен достъп до кутията със съобщения в пощата).

Безжичното синхронизиране iCloud вече е достъпно за собствениците на iPhone. Целта на тази функция е да се заместят напълно компютрите - предоставя възможност да се избягва необходимостта от включване на устройството в компютър. Така машините могат да получат ъпдейти по въздуха.

В центъра за игри на iOS 5 ще могат да се добавят снимки на приятели, данни за отбелязаните точки при постижения, както и препоръки. От Apple твърдят, че потребителите на този център понастоящем са 50 милиона.

От компанията ще предлагат конкурент на BlackBerry Messenger на RIM и това е новата система iMessage. Услугата е част от iOS и чрез нея могат да се изпращат съобщения между iPhone, iPad и iPod touch устройства. Има поддръжка на функции за групови съобщения, както и за споделяне на снимки и видео. Работи посредством 3G или Wi-Fi връзка.

Заинтересованите ще могат да се радват на всички нови функции на iOS 5 от тази есен.