Американската совалка „Атлантис" направи последното си приземяване в космическия център Кенеди във Флорида, слагайки край на 30-годишната космическата програма на НАСА, съобщи РИА Новости.

Така „Атлантис", която вече 26 години е „използвана" от НАСА, завърши своята кариера, както и сложи край на американската програма на совалките. Сегашният полет беше за нея 33-ти. Совалката ще бъде предадена в музей, също като совалките „Дискавъри" и „Индевър".

За много хора, чийто живот в продължение на 30 години е бил свързан с програмата на совалките, това ще бъде много вълнуващ момент, посочи командирът на екипажа Кристофър Фергюсън.

Стартът на совалката беше на 8 юли. Тя се скачи с Международната космическа станция две денонощия по-късно и до 19 юли астронавтите Кристофър Фергюсън, Дъглас Хърли, Сандра Магнус и Рекс Уолхайм работиха с екипажа на МКС, включваща руските космонавти Андрей Борисенко, Александър Самокутяев, Сергей Волков, представителите на НАСА Роналд Гарън, Майкъл Фосъм и японския космонавт Сатоши Фурукава.

След приключването на програмата на совалките руските кораби „Союз" остават единствените транспортни средства, които ще обезпечават ротацията на екипажите на станцията, докато американските им колеги не създадат друго космическо транспортно средство.

Едно място в „Союз" ще струва на НАСА над 50 милиона долара. Американската космическа агенция вече е получила 46 места за периода до 2016 година.

НАСА ще се съсредоточи върху разработката на космически кораби, способни да излизат на по-висока орбита - да летят до астероиди и до Марс.