колиУчени от Масачузетския университет адаптираха батерии от мобилни телефони за използване в автомобилите, задвиждани с електрическа енергия. Според тях, този вид енергия е по-евтин и е приложим в традиционните средства за придвиждане.

На външен вид този тип литиеви батерии е по-голям от своите аналози в клетъчните телефони, съобщава NTVru. Въпреки това, учените смятат, че независимо от големите размери, тази технология има бъдеще.

Началото на масовото използване на литиевите батерии се поставя от технологията, разработена от Sony през 1991 година. През това време тя си извоюва популярност и започва да се прилагага в лаптопите, цифровите камери и мобилните телефони. Малкото тегло и размери и ниският разход на енергия на тези батерии откриват нови възможности пред технологията.

Противниците на тази идея твърдят обаче, че литиевите батерии ще струват много скъпо, тъй като в тях се съдържа скъпият елемент кобалт. Освен това, батерии с такива големи размери биха могли да доведат до прегряване.

Ръководителят на изследователската група доктор Чанг твърди, че въвеждането в състава на батериите на допълнителни елементи от ниобий (Nb) и цирконий (Zr) може да повиши проводимостта, икономичността и безопасността при експлоатация. По негово мнение, автомобили с новите батерии могат да се появят на пазара след няколко години.