Huygens кацна на Титан

снимки от Титан В атмосферата на Титан са открити азот и метан. Това показват първите разшифровки на телеметричните данни, изпратени от сондата Huygens чрез станцията Cassini.
Те са добити, когато сондата е преминавала през горните слоеве на атмосферата на Титан.
Експертите от Европейската космическа агенция коментират, че тези данни приличат много на състава на земната атмосфера преди зараждането на живот на планетата ни.

След няколко милиарда години на Титан е възможно да има живот.
Такова мнение е изказал сътрудникът на немския център на Европейската космическа агенция в Дармщад Бернхард фон Вайе.

••Обработването на първите данни, получени от там, сочи, че според атмосферните условия планетата наподобява Земя преди 3.8 млрд. години.
На снимките се виждат метанови реки и езера, както и ледени образувания. Така че не е изключено в далечно бъдеще там да се зароди живот,•• каза немският учен.

Според него резултатите от мисията са надхвърлили всички очаквания.
Независимо от седемгодишното космическо пътуване цялата техника е работила безотказно.
Информацията е предавана дори по-дълго отколкото очаквахме. Техниката е проработила 2.5 часа в атмосферата на Титан, и 1.5 часа на самата планета.
Нещо повече, успяхме да запишем шумовете на планетата, които както показват първите данни, свидетелстват за силен вятър, подчерта Бернхард фон Вайе.

На снимките се вижда, че цветът на планетата е червено-оранжев, а според получените данни температурата на повърхността e минус 180 градуса по Целзий”, каза още немският учен.

Сред огромния обем информация, която Huygens вече изпрати на Земята, са и 300 снимки, получен чрез станцията Cassini.
Станцията е поддържала връзка със сондата през часовете на спускането й към Титан. След това антените на Cassini са пренасочени към Земята и сега предават записаната информация.

снимки от Титан На първите фотографии се вижда бряг на маслен океан.
Главният изследовател на проекта Джон Зарнеки заяви, че "ако не е море, то е възможно това да е езеро от катран".
На други снимки се вижда масив от твърда повърхност със система от канали, които потъват в тъмна течност, както и каменитеста пустиня.

Европейската космическа агенция публикува снимки, направени от 16.2, 8 и 1 километра над повърхността на Титан.
Шефът на групата за работа със снимките Марти Томаско посочи обаче, че трябва още доста да се поработи над фотосите, тъй като те се нуждаят от по-нататъшна интерпретация.