Български отбор спечели почетното трето място на регионалния кръг за Централна и Източна Европа от състезанието за иновативни проекти и технологии NOVATech 2009.

Екипът от български студенти и инженери MindPoint е впечатлило журито в Израел с проекта си Envision, който представлява интерактивна образователна система за началните класове на училищата.

С комбинацията от Envision и минимално оборудване - компютър и мишка за всеки ученик, проектор и екран - проектът дава възможност преподаването и изпитването да се превърнат в интересна интерактивна аудио-визуална игра за децата. Системата вече е пилотно внедрена в 3 български училища.

Поради сериозното социално значение и потенциал на идеята, организаторите на състезанието са удостоили отбора ни със специална допълнителна квота за участие на финала на своеобразното „световно първенство" за иновации.                                                                         

Родният тим (на снимката от ляво на дясно: Милена Лазарова, Кирил Русев, Рая Юнакова и Дилян Русев) стана един от победителите в регионалния кръг в Тел Авив в конкуренция с още 14 отбора от България, Израел, Румъния, Словакия, Унгария, Полша и Турция.

NOVATech се организира ежегодно от Българския институт за мениджмънт и технологии (БИМТ) в партньорство с Intel и Университета Berkeley. Регионалната надпревара е квалификационен кръг за световното състезание за технологично предприемачество - IBTEC.

През ноември отбори от цял свят, включително и българският MindPoint, ще се състезават за големите награди от $50 000 за първо място и $30 000 за второ място в Университета Berkeley в САЩ. Паричните награди са предназначени за развитието и превръщането на печелившите проекти в реални бизнес начинания.

Първото място сред иновативните проекти в Централна и Източна Европа и награда от $20 000 спечели отборът от Турция - Protcare. Те представиха нетрадиционна иновативна разработка в областта на биотехнологиите.

Победителите са създали концепция за бебешка пелена с вградена технология за моментен химичен анализ на урината, който бързо и прецизно отчита в извънлабораторна среда наличието на вредни вещества в организма на детето.

Един от отборите на домакините - Vizmo Group, беше класиран на второ място и спечели наградата от $10 000 долара за проекта си в сферата на мобилните услуги.

Проектът на израелския тим е платформа, която позволява на кол центрове или други бизнес организации да разработват и предоставят дистанционно на клиентите си специални услуги или приложения за мобилните им телефони.

Наградите на победителите бяха връчени лично от проф. Марк Харис, директор на направлението за висше образование и изследвания на Intel EMEA и Ури Арази, директор на Intel Capital Израел.