Стартира чат приложението на BgGPT. Това съобщиха от Институтът INSAIT. Първият езиков модел от последно поколение на български език вече е достъпен безплатно на адрес https://chat.bggpt.ai.

GPT-технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект и подобрява начина, по който обществото взаимодейства с информацията. През януари тази година институтът INSAIT към Софийския университет "Св. Климент Охридски" обяви създаването на първия езиков модел на български език.

Институтът публикува езиковия модел зад BgGPT за свободно ползване. От там посочват, че технологията вече се внедрява от бизнеса и че тя може да се настрои от компаниите за специфични нужди в рамките на няколко часа.

BgGPT може да се използва изцяло в рамките на дадена организация, като по този начин поверителните данни не се споделят с трети страни. Също така BgGPT надгражда над отворения модел Mistral-7B, като този процес включва не само обучение с множество данни на български (т.нар. continuous pre-training), но и редица иновации, които ще бъдат публикувани във водещи технологични и научни форуми.

Публичният достъп до чата на BgGPT и моделите зад него са част от мащабната стратегия на INSAIT за развитието и внедряването на изкуствения интелект в България. Очаква се моделите от серията на BgGPT да доведат до създаването на дигитални приложения, асистенти и услуги в редица сфери на нашия живот като образование, публична администрация, счетоводство и други.

На 3 март заработва българска чатбот платформа с изкуствен интелект

На 3 март заработва българска чатбот платформа с изкуствен интелект

Не се нае да отговори на въпрос за ротацията на правителството през март месец