Придобилата изключителна световна известност чатбот платформа с изкуствен интелект ChatGPT скоро ще има свой български аналог. Изцяло българската програма, която по същество е първият отворен изкуствен интелект на български език, е разработена от специалисти от изследователския институт INSAIT към Софийския университет.

Програмата ще носи името BgGPT и ще заработи символично на националния ни празник 3 март. Това обявиха от института на специално събитие в София Тех парк, на което присъстваха премиерът Николай Денков, образователният министър Галин Цоков, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT и инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT. Официални гости на събитието бяха и проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Ролф От, Chargé d'Affaires на Kонфедерация Швейцария в София.

България е една от малкото държави, която разработва своя подобна платформа на собствен език, и която информация остава у нас и не зависи от чужди корпорации, като по този начин показваме, че можем да сме технологичен лидер, а не само потребител отбеляза проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT.

Платформата ще е напълно отворена и безплатна и се основава на над 3 милиарда думи и словосъчетания, като тепърва ще се развива много повече. В началото приоритет за използването й ще имат научни и обществени организации, които могат да се запишат предварително, за да я ползват и преди официалната дата на пускането й в свободна употреба - 3 март.

Премиерът на Дания изнесе реч, написана от изкуствен интелект

Премиерът на Дания изнесе реч, написана от изкуствен интелект

Мете Фредериксен е очарована и ужасена от способностите на ChatGPT

"Намираме се на състезателната пътека, на която бъдещето на една държава зависи от това колко бързо може да разработи такива водещи технологии", отбеляза на свой ред премиерът Денков.

"България още от 2020 година на правителствено ниво осъзнала важността от развитие на такава технология, като разработването й по същество започнало през 2022 по времето на кабинета "Петков", посочи още той, като похвали талантливите ни учени, стоящи в основата на тази платформа.

Разработчиците на технологията демонстрираха и как работи тя с интересни въпроси като "как се прави таратор?", и "какво можем да работим, след като завършим журналистика?" Не се нае да отговори обаче на въпрос, свързан с ротацията на правителството през март месец.

Бюджетът на държавата за 2024 година ще се финансира изграждането на изчислителен център за разработване на изкуствен интелект, за да се развиват още тези технологии, обеща още той.

По думите на образователния министър Галин Цоков въпросната технология може да бъде сериозно използвана и в сферата на образованието - както висшето, така и средното.

Сенатът на САЩ се захвана с ChatGPT

Сенатът на САЩ се захвана с ChatGPT

Изпълнителният директор на OpenAI: правителствената намеса "ще бъде от решаващо значение"