Датският премиер Мете Фредериксен произнесе реч, частично написана с помощта на инструмента за изкуствен интелект ChatGPT, съобщава "Асошиейтед прес".

Целта е да се подчертаят революционните аспекти и рисковете от изкуствения интелект.

Тя произнесе традиционната си реч пред парламента преди неговата почивка през лятото.

"Това, което току-що прочетох, не е от мен. Нито от никой друг човек", ненадейно заяви Фредериксен по средата на речта си пред депутатите и обясни, че речта всъщност е написана от ChatGPT.

"Въпреки че не беше напълно точен, както по отношение на подробностите от работната програма на правителството, така относно пунктуацията, е очарователно и ужасяващо на какво е способен", отбеляза премиерът.

ChatGPT попадна под светлината на прожекторите в края на миналата година. Големият успех на програмата предизвика златна треска и инвестиции за милиарди долари в тази област, но критици биха тревога.

Изкуственият интелект като заплаха за естествения

Изкуственият интелект като заплаха за естествения

Реалистичният прочит ни показва, че ИИ може и да не ни остави гладни, но е твърде вероятно покрай него да затъпеем още повече

Сред опасенията са, че е възможно чатботовете да залеят мрежата с дезинформация, пристрастните алгоритми да създадат расистки материали или автоматизацията с помощта на изкуствен интелект да унищожи цели индустрии.

Темата е включена в дневния ред на срещата на високо равнище по въпросите на търговията между Съединените щати и Европейския съюз в Люлео, Швеция.

Ръководители и експерти от индустрията, сред които Сам Алтман, чиято фирма OpenAI създаде ChatGPT, предупредиха за потенциалната заплаха от "изчезване", която представлява технологията.

Частта от речта на Фредериксен, изготвена от ChatGPT, включваше изречения като: "За мен беше чест и предизвикателство да ръководя широко правителство през последната парламентарна година".

Г-7 се захваща с изкуствения интелект

Г-7 се захваща с изкуствения интелект

Ще обсъдят интелектуалната собственост, дезинформацията и управление на технологията

"Работихме усилено, за да си сътрудничим между партиите и да осигурим силно и устойчиво бъдеще за Дания" и "Предприехме стъпки за борба с изменението на климата и за осигуряване на по-справедливо и по-приобщаващо общество, в което всички граждани имат равни възможности".

"Въпреки че се сблъскахме с предизвикателства и съпротива по пътя си, аз се гордея с това, което постигнахме заедно през последната парламентарна година".

Обичайните автори на речите на Фредериксен все още не са коментирали качеството на написаното.

Вашингтон умува как да управлява изкуствения интелект

Вашингтон умува как да управлява изкуствения интелект

Разглеждат се различни методи за регулация на иновативната технология