Представителите на Групата на седемте (Г-7) ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят проблемите, свързани с използването на генеративен изкуствен интелект (AI) инструменти като ChatGPT, съобщи Япония в петък, предава Ройтерс.

Лидерите на Г-7 вече са се споразумели да създадат форум, наречен "Хирошима AI процес", с цел обсъждане на въпроси, свързани с развиващите се AI инструменти. Представители на правителствата на Г-7 ще проведат първата работна среща на 30 май и ще обсъдят въпроси като защита на интелектуалната собственост, дезинформация и управление на технологията.

Срещата се се планира, докато регулаторите в световен мащаб оценяват въздействието на популярни AI услуги като ChatGPT от OpenAI, подкрепена от Microsoft. Европейският съюз вече се приближава до приемането на първоначално законодателство относно AI, което вдъхновява други правителства да разгледат правилата, които трябва да се прилагат към AI инструментите.

Япония, като текущия председател на Г-7, ще управлява дискусиите относно генеративната AI технология и форумът се надява да предложи препоръки на държавните глави до края на годината.

На последната среща на върха на Г-7 в Хирошима лидерите също призоваха за разработване и приемане на международни технически стандарти, за да се осигури "надеждна" и "съобразена с нашите споделени демократични ценности" използване на AI.

Работната група за AI на Г-7 ще търси информация от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Вашингтон умува как да управлява изкуствения интелект

Вашингтон умува как да управлява изкуствения интелект

Разглеждат се различни методи за регулация на иновативната технология