Сенаторите в САЩ търсят консенсус за установяването на граници на изкуствения интелект. Предложенията се фокусират върху елементи на технологията, които могат да застрашат живота или приходите на хората като в медицината и финансовия сектор. Разглежда се възможността за въвеждане на правила, за да се гарантира, че изкуственият интелект не се използва за дискриминация или нарушаване на гражданските права, предава "Ройтерс".

Друг въпрос е дали да се регулира разработчикът на изкуствения интелект или компанията, която го използва за взаимодействие с потребителите. OpenAI, компанията създател на ChatGPT е обсъдила създаването на отделен регулатор на изкуствения интелект.

Не е ясно кой от подходите ще бъде приет, но някои в бизнес общността, включително IBM и Американската търговска камара, подкрепят подхода, който регулира само критични области като медицинските диагнози - подход, определян като рисков. Ако Конгресът реши, че са необходими нови закони, Комисията за изкуствен интелект на Американската търговска камара препоръчва "рисковете да бъдат определени от въздействието върху хората".

Нарастващата популярност на така наречения генеративен AI, предизвика безпокойство, че бързо развиващата се технология може да насърчи измами на изпити, да подхранва дезинформация и да доведе до ново поколение измами.

Припомняме, че на 11 май евродепутати постигнаха съгласие за промени в проектоправилата за ограничаване на генеративния изкуствен интелект (ИИ) като ChatGPT и предложиха забрана за наблюдение на лица, приближавайки ЕС към определяне на забележителни правила за ИИ

Европейският парламент вдигна мерника на изкуствения интелект

Европейският парламент вдигна мерника на изкуствения интелект

Евродепутати постигнаха съгласие за промени в проектоправилата за неговото ограничаване