Сам Алтман, изпълнителният директор на OpenAI - компанията създател на ChatGPT, ще се яви пред Американския Конгрес, чиито членове изтъкват необходимостта от нови правила, насочени към развитието на изкуствения интелект, предаде Асошиейтед прес.

"С напредването на тази технология ние разбираме, че хората се тревожат за това как тя може да промени начина, по който живеем. Ние също", сподели Алтман по време на изслушване пред Сената във вторник. Алтман допълни че правителствената намеса "ще бъде от решаващо значение за смекчаване на рисковете от все по-мощните" системи с изкуствен интелект.

Законодателите изразяват загриженост относно способността на AI инструменти като ChatGPT да разпространяват фалшива информация и да нарушават авторските права.

Въпреки че все още няма ясни указания за общи правила от Конгреса, компаниите като OpenAI са съгласни с регулирането, но предупреждават за прекомерно строги регулации. ,

Изявления от други водещи технологични фирми подкрепят постигането на прецизни и целеви регулации, насочени към конкретни случаи на използване на изкуствения интелект.

Вашингтон умува как да управлява изкуствения интелект

Вашингтон умува как да управлява изкуствения интелект

Разглеждат се различни методи за регулация на иновативната технология